Europske burze prate pad azijskih tržišta zbog korona virusa

Pixabay

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica oštro pale jer sve više rastu strahovanja ulagača od negativnog utjecaja širenja koronavirusa na gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,9 posto, pa mu prijeti najveći tjedni pad u gotovo četiri mjeseca.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,85 posto, na 7.419 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,20 posto, na 13.180 bodova, a pariški CAC 1,35 posto, na 5.873 boda.

Svi su sektori na europskim burzama jutros u minusu, a najviše su pale cijene dionica u energetskom, u prosjeku za 2,2 posto, i rudarskom sektoru, 1,4 posto.



Posljedica je to strahovanja ulagača od negativnog utjecaja širenja koronavirusa u Kini i izvan te zemlje na gospodarstva.

Od tog je virusa u Kini dosad umrlo 170 ljudi, a zaraženo ih je više od 7.700, pri čemu su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim provincijama.

Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, no ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

Kineski mediji navode procjene tamošnjih ekonomista da bi rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva u prvom tromjesečju mogao usporiti na 5 posto, pa i niže, s otprilike 6 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.

Analitičari J. P. Morgana smanjili su, pak, procjene rast kineskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem s prethodnih 6,3 na 4,9 posto, dok bi u cijeloj ovoj godini rast mogao iznositi 5,6 posto.

„Iskustva sa SARS virusom iz 2003. godine pokazuju da bi šok mogao imati veliki utjecaj na gospodarsku aktivnost, posebice ako se zbog straha smanji mobilnost ljudi. Prelijevanje negativnog utjecaja iz Kine na ostatak svijeta mogao bi biti puno veći nego u doba SARS epizode, s obzirom da je od tada udjel kineskog gospodarstva u svjetskom znatno porastao”, pišu analitičari J. P. Morgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojedobno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Švedska IKEA odlučila je u četvrtak zbog širenja tog virusa zatvoriti sve svoje prodavaonice u Kini.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 2 posto, oslabivši šesti dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,7 posto, na 22.977 bodova.

Komentari