HORVAT TRAŽI OD TEKSTILNIH TVRTKI DA PROIZVODE PROIZVODE MASKE Postaje sve očiglednije da bi obvezatno nošenje zaštitnih maski moglo postati novo normalno

Damir Krajac / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat oformio je radnu grupu sastavljenu od predstavnika vodećih tekstilnih tvrtki i predstavnika sveučilišnih profesora iz “resornih” fakulteta kako bi analizirali sastav FFP3 i FFP2 tekstilnih maski i utvrdili mogu li se proizvoditi u Hrvatskoj.

Kako doznaje Jutarnji, među tvrtkama su Varteks i Calzedonia, a zadatak radne grupe je utvrditi sastav maski, vidjeti što se od tih materijala može nabaviti u Hrvatskoj, a što se mora uvesti, te prosuditi može li se potrebna tehnologija za proizvodnju tih maski kreirati u našoj zemlji. Pritom se mora voditi računa i o patentima vezanih za te maske, ali to se navodno rješava i na europskoj razini.

Neformalni sastanak

Podsjetimo, hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu je prije dva tjedna organiziralo neformalnu videokonferenciju ministara država članica EU nadležnih za konkurentnost gospodarstva na kojoj se raspravljalo o mjerama koje se donose na nacionalnoj i europskoj razini, kako bi se suzbio negativan utjecaj pandemije Covid-19.

Države članice razmijenile su i stavove o načinima osiguranja dostatne razine proizvodnih kapaciteta za medicinsku opremu kako bi se zadovoljile potrebe svih država članica. Pored toga, podijeljeni su i mehanizmi odgovora država članica u odnosu na gospodarske posljedice uzrokovane globalnom pandemijom te načinima omogućavanja nesmetane funkcionalnosti slobodnog kretanja roba u postojećim uvjetima.



Nezadovoljna EK

Thierry Breton, povjerenik EU za međunarodna tržišta, stalno upozorava vlade europskih zemalja o nezadovoljstvu Komisije unutareuropskom blokadom izvoza zaštitne opreme. Komisija je zabrinuta zbog toga što je pandemija razotkrila ranjivost zdravstvenih sustava i ovisnost o uvozu zaštitne opreme, poglavito maski, iz azijskih zemalja.

Dvije informacije obilježile su jučerašnji dan po pitanju prognoziranja gospodarskih ishoda Covida-19. Prvo, postaje sve očiglednije da bi obvezatno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i javnom prijevozu moglo postati novo normalno. A odgovornost za hitnu koordinaciju europske politike uvoza i proizvodnje maski pala je na leđa našeg ministra gospodarstva Darka Horvata. Drugo, početak tjedna učvrstio je uvjerenje kako gledamo trend usporavanja pandemije u više europskih zemalja.

Što se pak tiče zaštitnih maski, odgovorne institucije u sve većem broju velikih zemalja donosi preporuke njihova nošenja.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio je kako čak 25 posto zaraženih koronanavirusom nije pokazalo nikakve simptome bolest što jako otežava napore za kontrolu i predviđanje razvoja pandemije. Zbog toga će Centar značajno proširiti popis osoba koje obavezno moraju nositi maske, a vrlo je izvjesno da će se i Sjedinjene Države pridružiti grupi zemalja koja ide prema obvezi nošenja maski za sve u svim zatvorenim prostorima i javnom prijevozu.

Dodatni razlog za takvu strategiju borbe protiv koronavirusa leži i u tome da se simptomi zaraze koronavirusom u mnogim slučajevima vide tek nakon sedam dana. Na internacionalnoj razini poznat je kineski slučaj ‘pacijenta Z’ koji je bio u kontaktu s putnikom iz Wuhana, ali je prve zdravstvene probleme (simptome) osjetio tek sedmi dan. U međuvremenu je mogao zaraziti druge, piše Jutarnji.

Komentari