Kovač: Nalazimo se pred novim ogromnim zaduživanjem države koje će vjerojatno biti i najveće u našoj povijesti od 90-ih

Goran Mehkek / CROPIX

Ekonomist Dejan Kovač komentirao je novo hrvatsko zaduživanje uslijed pandemije koronavirusa.

“U koje svrhe ide naše novo zaduživanje?

Pojam proračunske štednje tj. smanjenje državne potrošnje u vrijeme recesije je često krivo interpretiran od strane donosioca odluka. Državna potrošnja je štetna za ekonomski rast onda kada ulazi u sektorsku konkurenciju sa privatnim sektorom.

To smo upravo napravili u prošloj krizi. Sa nizom krivih ekonomskih politika i prevelikom participacijom države u svim tržištima produžili smo naš ekonomski oporavak, tako da smo tek prije dvije godine dosegli pretkrizni BDP iz 2008e. Sada nas čeka novi pad i novi oporavak, koji ako ne odradimo na pravi način imat ćemo kao rezultat skoro pa 2 izgubljena desetljeća!



Nalazimo se pred novim ogromnim zaduživanjem države koje će vjerojatno biti i najveće u našoj povijesti od 90ih.

Ključni potez je povećani nadzor na javnim financijama i redistribucija u one projekte koji imaju najveći povrat. Novo zaduživanje nas baca u fiskalnu neodrživost gdje mali ekonomski rast nije dovoljan za pokriti ni kamate na dug.

Tu dolazimo do pojma fiskalnog multiplikatora. FM je “broj” koji pokazuje za koliko će se novčanih jedinica povećati ekonomski rast ako se državna potrošnja u određenom segmentu poveća za jednu jedinicu.

Većina ekonomskih politika su samofinancirajuće, tako da zapravo smanjuju odnos duga/BDPa. 1 KN stimulusa kreira 1.3 – 2.0 KN od BDPa kada je investirano na strani agregatne potražnje, dok 2 – 2.4 investirano na strani agregatne ponude. Problem naših mjera je nedovoljna participacija na strani agregatne potražnje.”

Komentari