Kovač: Ova godina će uvelike odučiti o našoj sudbini u naredna dva desetljeća. Stabilizacija javnih financija i razvoj su ključni

N1

Ekonomist i kandidat na posljednjim predsjedničkim izborima Dejan Kovač komentirao je trenutnu ekonomsku situaciju u Hrvatskoj.

“Depresija 1930ih vs Velika recesija 2008e vs danas

Uspoređujući ove periode – fiskalni odgovori na krizu 2008e su bili puno veći i brži nego za krizu 1930e, što i parcijalno objašnjava kraće trajanje te krize.

Danas, fiskalni odgovori širom svijeta su u nekim zemljama čak i jači, ali poanta nije količine već selektivne upotrebe mjera koje su komplementarne državnoj ekonomskoj strategiji, nešto što mi od suvereniteta nismo imali.



Dok mnoge vlade ovu krizu vide kao priliku za restrukturiranje ekonomije, naši planovi se i dalje vode ka umpupavanju novca u stare temelje rentijerske ekonomije i zadržavanje statusa quo.

Država je uvelike upletena u sve pore života i sva tržišta koja nismo uspjeli liberalizirati u fazi rasta, u ovoj godini će biti utopija razmišljati da hoćemo.

Trenutno, sve mjere su “ispravne” i sve mjere su istovremeno “krive”. Iz razloga kada se odlučimo za jedan spektar mjera, nemamo mogućnost provjere alternativnog scenarija i vladajući će vas uvjevaravti da je to bila jedina opcija…

Nadam se da se nećemo ravnati prema partikularnim interesima pojedinaca već općim interesima svih građana, jer ova godina će uvelike odučiti o našoj sudbini u naredna dva desetljeća.

Ova godina treba uz stabilizaciju javnih financija imati i razvojnu komponentu u mjerama, koje će omogućiti dobre temelje za strukturne reforme u 2021oj.

Zapamtimo, izborna je godina i imamo novi niz mesija…

Jedino što mogu reći je… Populizam ante portas…”

Depresija 1930ih vs Velika recesija 2008e vs danas ?Uspoređujući ove periode – fiskalni odgovori na krizu 2008e su…

Gepostet von Dejan Kovač am Freitag, 24. April 2020

Komentari