Na Wall Streetu oprez, azijske burze pale, dolar ojačao

Pixabay

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru, pa je S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen.

Dow Jones oslabio je 109 bodova ili 0,45 posto, na 24.221 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto, na 2.930 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 9,192 boda.

Nakon što su u ožujku zbog izbijanja koronakrize svjetske burze oštro pale, u travnju su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, a u svibnju su nastavile jačati.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti, dok bi poticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine.



Zbog toga su loši gospodarski pokazatelji, koji ukazuju na duboku recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima, u drugom planu.

“Ulagači kupuju dionice zahvaljujući realnim očekivanjima da će golemi monetarni i fiskalni poticaji podržati rast gospodarstava i zarada kompanija. Na tržištima ima dosta optimizma, no mogao bi biti prigušen ako broj novozaraženih ponovno počne rasti”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Ulagače su, naime, jučer zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih u Južnoj Koreji i Njemačkoj, što bi moglo značiti da je popuštanje restrikcija preuranjeno.

“U povijesti nema primjera za zdravstvenu krizu kakva je ova, pa je na tržištima manje sigurnosti, a više kolebanja”, kaže Carter.

U fokusu ulagača su i poslovna izvješća kompanija. Dosad je oko 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna izvješća, pri čemu ih je oko 67,5 posto nadmašilo očekivanja.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12,1 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su prije dva tjedna očekivali pad od 15 posto.

No, početkom godine, prije izbijanja koronakrize, očekivao se rast zarada za 6,3 posto.

Unatoč snažnom rastu posljednjih tjedana, Dow Jones i S&P 500 indeks i dalje su oko 20 posto ispod svojih rekordnih razina, dosegnutih u drugoj polovici veljače. Nasdaq indeks udaljen je, pak, oko 10 posto od svoje rekordne razine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 5.939 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,73 posto, na 10.824 boda, a pariški CAC 1,31 posto, na 4.490 bodova.

Azijske burze pale

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale jer rastu strahovanja od drugog vala širenja koronavirusa, nakon vijesti da su u Wuhanu, gradu iz kojega je početkom godine i započelo širenje tog virusa, zabilježeni novi slučajevi zaraze.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 1,7 posto.

Azijske ulagače zabrinula je vijest o pet novozaraženih koronavirusom u ponedjeljak u Wuhanu, nakon više tjedana bez novih infekcija, što je izazvalo sumnje u vezi napora vlasti po pitanju daljnjeg popuštanja restrikcija i pokretanja gospodarstva u zemlji.

Južna Koreja, također, bilježi najveći broj zaraženih u više od mjesec dana, što je ponjaviše posljedica širenja virusa u noćnim klubovima Seoula.

Kako mnoge zemlje u svijetu postupno popuštaju restrikcije povezane sa suzbijanjem koronavirusa, ulagači se plaše drugog vala širenja zaraze.

Uz to, plaše se da će oporavak gospodarstava biti sporiji nego što su se nadali.

“Ponovno otvaranje globalnog gospodarstva vjerojatno će pratiti put kakav je u Kini. A tamošnje kompanije počele su poslovati, ali ne nužno po prijašnjim kapacitetima”, kaže Bob Baur, ekonomist u tvrtki Principal Global Investors.

Dodaje da su kineski potrošači oprezni.

“Restorani su ponovno otvoreni, no uglavnom su prazni. Prodaja vozila je porasla, no i dalje je znatno ispod normalnih razina. Potrošnja u SAD-u i Europi vjerojatno će se oporavljati na isti oprezni način”, kaže Baur.

Ipak, podršku tržištima pruža nada ulagača da će goleme poticajne fiskalne i monetarne mjere podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine, stoga su loši makroekonomski pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava u drugom planu.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao, dosegnuvši najvišu razinu u dva tjedna.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,83 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,95 na 107,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0800 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0830 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Jutros je na londonskom tržištu cijena barela ojačala 0,3 posto, na 29,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 24,43 dolara.

Komentari