Najstarija švedska banka ‘prala’ 135 milijardi dolara za ruske oligarhe?

wiki

Najstarija švedska banka, Swedbank, koja je pod švedsko-estonskom istragom vezanom uz veliki skandal s pranjem novca preko Baltika težak oko 135 milijardi dolara, suočava se i s potencijalnim kaznama zbog kršenja američkih sankcija prema Rusiji.

U pitanju je više od 500 transakcija vrijednih 4,8 milijuna dolara vezanih uz plaće i poslovanje jednog broda na Krimu, koje su išle preko podružnica u Estoniji, Latviji i Litvi od 2014. godine.

U drugoj skandinavskoj banci, Danske Bank, čiji je slučaj s pranjem novca izbio prije skandala Swedbanka (istražuje se čak 200 milijardi dolara potencijalno sumnjivih transakcija iz Rusije i drugih država nastalih nakon raspada SSSR-a), zasad nema indikacija o kršenju američkih sankcija.

Kako je izvijestio Financial Times, Jens Henriksson, glavni izvršni direktor Swedbank koji je preuzeo tu funkciju ujesen prošle godine (nakon ostavki dotadašnjeg poslovodstva) kako bi stabilizirao banku, i te transakcije ukazuju na nedostatke koji su postojali u bankovnim procesima nadzora transakcija, poznavanja klijenata, unutarnjeg upravljanja i kontrole. On je dosad pokrenuo 152 inicijative kako bi se poboljšale politike usmjerene protiv pranja novca i borbe protiv financijskog kriminala, a utješno je, smatra, što je otkriven relativno mali iznos kojim su prekršene američke sankcije.



Dionice Swedbanka, najveće banke na Baltiku, u godinu dana od izbijanja skandala pale su za trećinu. Idućeg se tjedna, podsjeća FT, očekuje da švedski regulator podnese izvještaj o kontroli pranja novca u toj banci.

Kako se čini, pranje novca ruskih i inih oligarha te kriminalaca preko dviju spomenutih banaka u baltičkim državama trajalo je više od deset godina.

Swedbank je u istrazi protiv pranja novca angažirao odvjetničku tvrtku Clifford Chance, a o transakcijama kojima su vjerojatno prekršene američke sankcije prema Rusiji banka će sada podnijeti izvještaj posebnom uredu pri američkom ministarstvu financija. Kako su objavili na svojim internetskim stranicama, u potpunosti će surađivati s tim uredom. Clifford Chance istražuje sumnjive transakcije u Swedbanku još od veljače prošle godine nad svim klijentima, transakcijama i aktivnostima u toj banci od 2007. godine do ožujka 2019. godine, piše Novac.hr.

Komentari