Posljedice koronakrize već se osjete: Prosječna neto plaća za ožujak 1,3 posto niža nego za veljaču

Berislava Picek / CROPIX

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 6.713 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 0,8 posto, dok je u odnosu na veljaču za 1,3 posto niže, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ožujak isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 11.331 kunu, a najniža u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, u iznosu od 4.166 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 5.656 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za ožujak iznosila je 9.181 kunu, što je realno 1,2 posto niže nego za veljaču.



Na godišnjoj razini, prema ožujku 2019., prosječna je bruto plaća bila realno viša za 0,7 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za ožujak iznosila 37,74 kuna, a bruto 51,62 kunu.

U ožujku je prosječna neto satnica bila za 9,4 posto niža nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini pala za 2,5 posto. Bruto satnica je, pak, bila 9,3 posto niža na mjesečnoj, a 2,6 posto na godišnjoj razini.

Podsjetimo, sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije koronavirusa, kojima su uvedene restrikcije i zabrane po pitanju poslovanja. S druge pak strane, Vlada je u donijela paket mjera za pomoć gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta. Među ostalim, taj paket sadržava i mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta, koja je za ožujak iznosila 3.250 kuna neto.

Po nedavnim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), potpore očuvanje radnih mjesta za ožujak dobilo je 83.955 poslodavaca. Mjera potpore u visini minimalne plaće od 3.250 kuna neto, uz pripadajuće poreze i doprinose, isplaćena je za 484.992 zaposlenih, a ukupno je tako bilo isplaćeno 1,55 milijardi kuna.

Po današnjim podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u ožujku ove godine su iznosili 850 kuna. Prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću u ožujku je, pak, iznosio 307 kuna.

Komentari