SAD, Kina i Njemačka najviše profitiraju od članstva u WTO-u

WTO

Njemačka je, s dobiti od 66 milijardi dolara, među članicama s najvećom koristi od članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje njemačke fondacije Bertelmann Stiftung.

Najveću dobit od svog članstava u WTO-u do sada su ostvarile SAD, Kina i Njemačka, s tim da je SAD imao dobit od 87 milijardi dolara, a Kina 86 milijardi dolara.

“WTO je 2016. godine stvorio ukupno povećanje prosperiteta od oko 855 milijardi dolara za sve svoje članice zajedno”, stoji u istraživanju.

Organizacija okuplja 164 države članice, a većina njih profitira od svog članstva, navodi se u studiji. Dodaje se kako se zemlje koje nisu članice bore s gubitkom prosperiteta i padom izvoza.



“WTO je operativni sustav globalnog gospodarstva koji svakodnevno osigurava da robe i usluge mogu prometovati u stabilnom i reguliranom okruženju”, rekao je stručnjak za trgovinu u Bertelsmann Stiftungu.

WTO će 1. siječnja obilježiti 25 godina od svog osnivanja, a trenutno se nalazi u stanju paralize. Nime, SAD zadnje dvije godine blokira imenovanje članova u sedmočlano Prizivno vijeće WTO-a koje presuđuje u trgovinskim sporovima, a 11. prosinca istekao je mandat dvama od tri preostala člana.

S nedovoljnim brojem sudaca, vijeće više ne može preuzimati nove slučajeve, zbog čega je budućnost međunarodnog trgovačkog sustava dovedena u pitanje.

Komentari