SAD planira zaduženje za rekordnih 3.000 milijardi dolara

Pixabay

Američko ministarstvo financija u drugom se tromjesečju planira zadužiti za rekordnih 3.000 milijardi dolara zbog pojačane državne potrošnje, uključujujući pakete mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Iznos novog zaduženja više je nego pet puta veći od prijašnjeg kvartalnog rekorda, zabilježenog u jeku financijske krize u 2008. godini, piše BBC.

U trećem tromjesečju ministarstvo se planira zadužiti za 677 milijardi dolara.

U cijeloj prošloj godini najveće svjetsko gospodarstvo zadužilo se za 1.280 milijardi dolara a sada ukupan dug SAD-a iznosi gotovo 25.000 milijardi dolara.



Kabinet predsjednika Donalda Trumpa odobrio je iznos od 3.000 milijardi dolara za pakete mjera ublažavanje posljedica koronakrize, što uključuje izdvajanja za zdravstvo i izravna plaćanja.

Vrijednost najnovijeg paketa potrošnje procjenjuje se na približno 14 posto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Kabinet je također produljio rok za podmirenje godišnjih poreznih obveza, određen za 15. travnja, piše BBC.

Guverner američke središnje banke Jerome Powell izjavio je prošlog tjedna da bi mu bilo draže da su javne financije bile u boljem stanju prije pandemije. Naglasio je ipak da je državna potrošnja nužna kako bi se ublažile posljedice u gospodarstvu.

“Možda će gospodarstvo trebati dodatnu pomoć svih nas kako bi oporavak bio snažan”, poručio je Powell.

Središnja se banka proteklih tjedana uključila u pomoć kupnjom državnih obveznica u vrijednosti većoj od 1.000 milijardi dolara.

Veliki su kupci američkog državnog duga i inozemni ulagači, među kojima su prema podacima zaključno s krajem veljače predvodili Japan, Kina i Velika Britanija, navodi BBC.

Komentari