Ulagače ohrabrile nove monetarne i fiskalne mjere. Dionice ponovno rastu

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su ulagače ohrabrile nove monetarne i fiskalne mjere koje bi trebale ublažiti recesiju izazvanu “koronakrizom”.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu tri posto, nakon što je jučer pao 4,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 3,60 posto, na 5.173 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 5,10 posto, na 9.186 bodova, a pariški CAC 3,90 posto, na 4.065 bodova.

Ulagače su ohrabrili potezi američke središnje banke u ponedjeljak, koji pokazuju da će Fed učiniti sve da podrži dolarsku likvidnost na financijskim tržištima i kreditiranje gospodarstva koje je gotovo paralizirano zbog mjera u suzbijanju širenja koronavirusa.



Fed poručio da će kupovati i korporativne obveznice

Nedavno je Fed smanjio ključne kamatne stope na nulu, u tržišta ubrizgava stotine milijardi dolara, a u ponedjeljak je poručio da će, uz državne, ubuduće kupovati i korporativne obveznice te da će izravno kreditirati kompanije, što nikada dosad nije činio.

Analitičari procjenjuju da bi taj Fedov paket poticaja mogao iznositi i više od 4.000 milijardi dolara kredita nefinancijskim kompanijama.

“Taj neograničeni program kupnje obveznica vrlo je jasan signal da će Fed učiniti sve da održi likvidnost na tržištu američkih obveznica i drugim ključnim tržištima”, rekao je David de Garis, direktor u NAB-u.

Unatoč golemim monetarnim i fiskalnim poticajima vlasti širom svijeta, sve je jasnije da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju jer su mnoge zemlje uvele karantene, što je paraliziralo dijelove gospodarstva.

Tako je, primjerice, do jučer 13 od ukupno 50 država SAD-a uvelo restrikcije na kretanje ljudi kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Američki BDP će pasti za čak 24 posto

Zbog toga analitičari Goldman Sachsu procjenuju da bi američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju mogao pasti čak 24 posto, znatno više od poslijeratnog rekorda.

Američki Kongres užurbano radi na planu potpora vrijednom do 2000 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine, no republikanski i demkoratski zastupnici još nisu postigli konsenzus.

Ulagači čekaju i nove makroekonomske podatke koji bi mogli ukazati na razmjere gospodarskih šteta od koronavirusa.

Izvješće od utorka ujutro pokazalo je da je u Japanu u ožujku aktivnost u uslužnom sektoru pala rekordnom brzinom, dok je tvornička aktivnost zabilježila najveći pad u desetak godina.

Kasnije tijekom dana bit će objavljeni i podaci o kretanju proizvodne aktivnosti u SAD-u i Europi u ožujku. Očekuje se da će ukazati na uronjavanje u duboku recesiju.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu gotovo 5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio gotovo 6 posto, na 17.849 bodova.

Komentari