Viktor Lenac u 2019. ostvario dobit od 20,3 milijuna kuna

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Brodogradilište Viktor Lenac prošle godine ostvarilo je dobit prije oporezivanja od 20,3 milijuna kuna, navedeno je u preliminarnom i nerevidiranom financijskom izvješću te tvrtke.

Poslovni prihodi Viktora Lenca iznosili su 314,1 milijun kuna, a poslovni rashodi 291,7 milijuna kuna.

U odnosu na 2018. poslovni prihodi su veći za 24 posto ili više od 60 milijuna kuna dok su  poslovni rashodi veći za 7,6 posto ili za 20,7 milijuna kuna.

Kako piše u financijskom izvješću brodogradilišta Viktor Lenac, od navedene dobiti prije oporezivanja, u posljednjem tromjesečju 2019. ostvareno je 19,4 milijuna kuna, a zbog uračunavanja poreznog gubitka iz prethodne godine, porezna obveza za 2019. će biti svega 165 tisuća kuna, pa se očekuje da će neto dobit nakon oporezivanja iznositi 20,1 milijun kuna.



Iz Viktora Lenca navode da je zaposlenost tog brodogradilišta tijekom prvog i drugog tromjesečja 2019. bila dobra, treće je tromjesečje bilo loše, a od rujna do kraja godine zaposlenost kapaciteta je ponovno bila odlična.

Oslabljena likvidnost brodogradilišta

Likvidnost brodogradilišta je prošle godine bila oslabljena zbog gubitka u trećem tromjesečju, s rastom zaposlenosti počela se popravljati, no puni učinci, zbog obročne naplate ostvarenih prihoda, nisu bili vidljivi do početka 2020. Stoga su obrtna sredstva za financiranje projekata bila osigurana zaduživanjem kod poslovnih banaka.

Svi projekti, koji su potkraj 2019. još trajali, osim remonta broda USNS “Trenton”, dovršeni su do sredine veljače, a očekuje se da će “Trenton”, zbog dodatnih radova, u Lencu biti i tijekom ožujka. U siječnju i veljači u brodogradilištu je boravio i američki brod USNS “Yuma”, na kojem bi remont trebao biti završen u ožujku ove godine.

Potkraj godine obavljeni su i radovi na USNS “Bruce C Heezen”, a suradnja s Američkom ratnom mornaricom se nastavlja, pa bi u ožujku trebao početi remont broda USNS “Carson City.”

U izvješću se navodi i da su prošle godine, nakon blagog oporavka pomorskog tržišta u drugom i trećem kvartalu, u posljednjem kvartalu ponovno značajno pale vozarine, što utječe na troškove i zarade brodara, a potom i na remontna brodogradilišta.

Manje radnika u Viktoru Lencu

U brodogradilištu Viktor Lenac ocjenjuju da će u remontu brodova i dalje presudnu ulogu imati geografski položaj i cijena te maksimalno smanjenje vremena u kojem brodovi nisu zaposleni.

Potkraj prošle godine u kostrenskom brodogradilištu bilo je 370 radnika, što je 71 radnik manje nego godinu ranije. Većina radnika otišla je u mirovinu, dio je otišao na vlastiti zahtjev, a za oko 20 radnika radni odnos prestao je poslovno ili osobno uvjetovanim otkazima ugovora o radu. Prosječna mjesečna neto plaća u 2019. je iznosila 7234 kuna.

Najveći udjel u temeljnom kapitalu Brodogradilišta Viktor Lenac, 49,7 posto drži talijanska Palumbo grupa.

Komentari