NOVE CIJENE! Od ponoći poskupjela goriva

Damir Krajac/Cropix/Ilustracija

Od ponoći su skuplji naftni derivati. Drastično je poskupio dizel. Za litru treba izdvojiti čak 1 kunu i 14 lipa više te njegova nova cijena iznosi 13 kuna 44 lipe. Benzin je skuplji za 38 lipa i litra sada stoji 11 kuna i 10 lipa. Cijena plavog dizela fiksirana je Vladinom intervencijom na 8 kuna 49 lipa.

Za prosječan spremnik od 50 litara od danas za dizel treba izdvojiti čak 57 kuna više, dok za benzin poskupljenje iznosi 19 kuna.

Cijene vrijede iduća dva tjedna.

Država je nakon sedam dana prekinula zamrzavanje cijena, a državni tajnik Ivo Milatić objasnio je zašto je tako odlučeno. Najavio je da će se ozbiljno razmotriti inicijativa distributera da se oko premije odnosno marže zauzme stav da razdoblje donošenja odluka treba ustaliti tako da se zna je li 15 ili 7-dnevni. Rekao je i da trgovinska marža neće biti manja od 65 lipa.



– Ne možete zaustaviti tsunami, nego dopustiti da obrana bude tako efikasna da oni koji bi trebali zaustaviti tsunami ne poginu. Prevedeno, nismo mogli ovaj tjedan pustiti da hrvatski opskrbljivači naftnim derivatima rade gubitke od 70 lipa do 1 kunu i 50 lipa po litri, istaknuo je Milatić.

– Država to ne smije napraviti jer bi se onda mogla ugroziti sigurnost opskrbe, jer, jasno, ne mogu ljudi kupovati gorivo po cijeni po kojoj znaju da će izgubiti na njemu. Osim branjenja cijene, sigurnost opskrbe mora biti na prvom mjestu. Zaludu vam potencijalno jeftino gorivo na pumpama ako ga nema, dodao je.

Komentari