Novi način poslodavaca za privlačenje radne snage: Učinite ovo i mogli biste dobiti 200 eura

Foto: Neja Markicevic / CROPIX/Ilustracija

Prije desetak godina radnici s završenim fakultetom su se prijavljivali da bi radili u trgovinama i rezali salamu, ali danas je situacija znatno drugačija. Danas radne snage jednostavno nema, pa ćete na vratima trgovina često naći obavijesti na kojima piše “tražimo djelatnike”, “zapošljavamo” i slične.

Iako su trgovci najavljivali da će nakom 1. srpnja i uvođenja neradnih nedjelja morati početi otpuštati radnike, te su se najave pokazale pretjeranima. Neki podaci govore da u Hrvatskoj u sektoru trgovine nedostaje 10 tisuća radnika u sektoru trgovine (ne samo prodavačica ili blagajnica, nego i vozača, skladištara, mesara…), a s portala Moj posao početkom godine se priopćili da je lani objavljeno više od 20.000 oglasa za poslove u djelatnosti trgovine, piše N1.

Kolika je situacija kritična ovih dana se moglo vidjeti u prodavaonici Konzuma u Importanne centru na Trgu Ante Starčevića gdje na pultu sa suhomesnatim proizvodima i sirevima stoji obavijest da je taj dio trgovine u popodnevnoj smjeni zatvoren jer “nema tko raditi”.

Foto: Unsplash

Nedostaje radnika

Predsjednica Sinikata trgovine Hrvatske (STH) Zlatica Štulić kaže da zna da nedostaje jako puno radnika, ali nije sigurna da je to baš 10 tisuća.



“Znam i da tamo gdje mi imamo članove, a to su mahom veliki trgovački sustavi, zaista nedostaje velik broj radnika. Također znam da svi poslodavci u trgovini trebaju radnike. Čak sam nedavno na autocesti vidjela kamion s velikom reklamom jedne trgovine ‘Pridružite se našem timu’ i brojem telefona”, objašnjava Štulić dodajući da sektor trgovine funkcionira jer uz umirovljenike kontinuirano rade i studenti, agencijski radnici kao i stranci.

Neki poslodavci su počeli nagrađivati radnike pa im daju  po 100, 200 eura ako ovi ostanu najmanje šest mjeseci. Sve je više zaposlenih umirovljenika kojima Zakon o radu dozvoljava da rade pola radnog vremena. U Hrvatskoj tu mogućnost koristi tridesetak tisuća umirovljenika, a nekig pet tisuća ih radi upravo u trgovini.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Promet u trgovinama raste

Štulić objašnjava da se poslodavci uglavnom drže zakona i plaćaju sve prekovremene, iako ima i slučajeva gdje radnici dolaze ranije i odlaze kasnije i nitko im to ne evidentira.

“Radnicima je bolje, analize pokazuju da prometi u trgovinama rastu, nema otpuštanja, nema ni odlazaka naših građana u kupovinu u inozemstvo. Čak kažu da sada k nama dolaze iz Mađarske, Srbije i BiH. Problem je što zbog manjka ljudi radnik sada radi posao koji je ranije radilo više njih u istom radnom vremenu.”, zaključila je Štulić.

Komentari