Novi zakon stupio na snagu: Trgovine će nedjeljom u pravilu biti zatvorene, evo tko će i koliko raditi

Foto: Nikola Vilić/ilustracija Cropix

Novi Zakon o trgovini u subotu je stupio na snagu i prema njemu će trgovine nedjeljom u pravilu biti zatvorene, a trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Zakonom radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno, koje i samostalno raspoređuje.

Prodajni objekti bit će zatvoreni nedjeljom, a trgovac može samostalno 16 nedjelja u godini odrediti kao radne, s time da se trajanju radnog vremena prodajnih objekata u tome tjednu dodaje 15 sati koje raspoređuje od ponedjeljka do nedjelje.

Iznimke su prodajni objekti na željezničkim i autobusnim kolodvorima, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim postajama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskih ustanovama i muzejima.



Radit će moći i trgovine unutar centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Odredbe o radu nedjeljom ne primjenjuju se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7:00 sati do 13:00 sati.

Nema jedinstvenog stava trgovaca o radu nedjeljom
Udruženje trgovine HGK je tijekom procesa donošenja novoga zakona izvijestilo kako nema jedinstveni stav o regulaciji rada nedjeljom. Prijedlog udruženja bio je da bude što manje izuzetaka kako bi svi trgovci bili što ravnopravniji.

Hrvatska udruga poslodavaca je pak upozorila da će zatvaranje trgovina zaustaviti rast plaća i potrošnje te potaknuti pad BDP-a.

Poslodavci smatraju da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju i ističu da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada.

“Mišljenja smo kako je najbolja opcija ostaviti rad nedjeljom na odabir poslodavcima, uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te ističemo da se načelno protivimo intervencijama u radno vrijeme dijela poduzetnika”, istaknuli su iz HUP-a nakon što je vlada objavila svoj prijedlog izmjena Zakona o trgovini.

Komentari