Objavljen popis najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj, jedno se posebno ističe

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Stanje na tržištu rada polako se poremetilo, sudeći prema najnovijim desezoniranim podacima mjesečnog indeksa slobodnih radnih mjesta (OVI). Taj indeks, kojeg redovito računa Ekonomski institut u Zagrebu u suradnji s portalom MojPosao, u siječnju je pao za 2,4 posto u odnosu na prosinac prošle godine. Siječanj je ujedno i šesti mjesec pada vrijednosti OVI-ja u posljednjih godinu dana.

U odnosu na siječanj prošle godine, OVI je pao za 6,7 posto, što je najveći zabilježeni pad u posljednje tri godine. OVI je lani rastao po stopi od 3,6 posto, ali se njegova stopa rasta smanjivala iz kvartala u kvartal. Prema podacima za siječanj, ovaj bi rast trebao još usporiti u prvom kvartalu ove godine, tvrde u Ekonomskom institutu.

Prodavač, kuhar, skladištar, knjigovođa i konobar u siječnju su bila najtraženija zanimanja, isto kao i prije godinu dana, s razlikom da su se skladištari s petog popeli na treće mjesto. Najveći pozitivan doprinos stopi rasta broja oglasa imala su zanimanja skladištara i inženjera strojarstva, dok su najveći negativan doprinos dali konobari i inženjeri građevine. Na ljestvici najtraženijih zanimanja u godinu dana najviše su se spustili programeri i teleoperateri, za sedam mjesta, a najviše su se uspeli ekonomisti, također za sedam mjesta.

Foto: Ekonomski institut Zagreb

Radnici traženi u Slavoniji

U odnosu na siječanj 2023. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja obrazovna kvalifikacija (sa 60,3 na 62,4 posto), dok je udio oglasa s niskokvalificiranim radom pao s 15,5 na 12,9 posto, a udio visoke stručne spreme ostao je gotovo nepromijenjen.



U siječnju se zadržao trend povećanja udjela oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno (s 46,0 na 53,2 posto), dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana značajno smanjio s 46,8 na 40,7 posto.

Broj oglasa zabilježio je povećanje u istočnoj Hrvatskoj i južnom Jadranu, dok su na sjevernom Jadranu i središnjoj Hrvatskoj pali za čak 5,4 postotna boda. Istočna Hrvatska zabilježila je godišnju stopu rasta od 26,7 posto, čemu su najveći doprinos dali oglasi za učitelje, prodavače i knjigovođe.

Svrha indeksa je, navode u Ekonomskom institutu, pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks, koji se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2020. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu.

Komentari