Održana ‘2. Novinarska edukacijska berba’ – Upoznaj manzoni!

Foto: Julio Frangen

U Brodskom Stupniku u petak je održan zabavno-edukacijski događaj za predstavnike medija, popularno nazvan “Mini press berba 2021”. Organizator je TZ Meridiana Slavonica (lat. Južna Slavonija) koja na svome području obuhvaća tri općine – Brodski Stupnik, Oriovac i Nova Kapela u čijim brdima uspijevaju vrhunska vina jer je položaj idealan za uzgoj vinove loze.

Dugogodišnja tradicija ovoga kraja početkom rujna jest veliko slavlje za početak berbe “Stupnička berba grožđa“ te ujedno i proslava Dana općine Brodski Stupnik. I ove godine, kao dodatni sadržaj, TZ je organizirala berbu za one novinare koji dosada nisu još brali grožđe.

Berba je posebna upravo zbog edukacije.

Foto: Julio Frangen

Upute za branje grožđa dao je Alen Zadravec, glavni tehnolog vinarije Galić.



“Važno je grožđe brati u trenutku kada svi parametri budu optimalni, kada su kiseline i sladori u najboljem omjeru za pojedinu sortu. Bere se samo zdravo grožđe, bobica mora doći neoštećena do vinarije, u protivnom može doći do oksidacije ili truleži. Za berbu su posebno važne kvalitetne škare kojima se spretno može rezati i ‘ući u lozu’, a najvažnije je da ne ostane ‘neobrana grožđa'”, rekao je Zadravec.

Nakon detaljnih uputa za berbu, Alen Zadrave je predstavio bijelu sortu manzoni – koja nije česta u našim vinogradima niti se vinificira monosortno. Većinom se miješa u cuvée s drugim sortama, a vinima daje eleganciju i pitkost.

Foto: Julio Frangen

Manzoni bianco nastao je u Italiji križanjem pinota bijelog i rajnskog rizlinga. Uzgojio ga je prof. Luigi Manzoni (1888. – 1968.) radeći na usavršavanju sorti na prestižnoj Poljoprivrednoj školi za vinogradarstvo i vinarstvo u gradiću Coneglianu u talijanskoj regiji Veneto.

Sorta ima malen grozd, čunjastog oblika, prosječne zbijenosti srednje velikih bobica čija je kožica srednje debljine. Roditelji su tom hibridu osigurali odličnu strukturu (pinot bijeli) i posebnu aromu (rajnski rizling), pa vino ima slamnatožutu boju, srednje alkohole, a miriši na livadno cvijeće, nektarine, jabuke, med.

Foto: Julio Frangen

Manzoni bianco zasađen je u Italiji na oko 10 tisuća hektara, većinom u sjevernim regijama Friuli, Trentino i Veneto, a kod nas se preporuča za kontinentalnu Hrvatsku.

Direktorica TZ Meridiana Slavonica, Mateja Pejanović bila je zadovoljna ovogodišnjom edukacijskom berbom.

Foto: Julio Frangen

“Trudimo se stalno razvijati, raditi na svim područjima kako bi se eno-gastro turizam našega područja ojačao, a važan korak u tome je edukacija. Mini press berba je lijepa akcija kojom novinare pozivamo da dožive i nauče nešto novo, a da pritom i uživaju. Dolaskom u naš kraj, gosti zadržavaju posebna sjećanja, slike našega vinogorja i vraćaju nam se – te tako prenose lijep glas o nama i izvan granica Brodsko-posavske županije”, naglasila je Mateja Pejanović.

Komentari