Održana sjednica za uvođenje eura, Plenković: Naš prvi prioritet u razdoblju pred nama je zaštita potrošača

Zeljko Puhovski / CROPIX

U srijedu je održana sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Vlade na sjednici je predstavio detaljan plan uvođenja eura u RH.

Od 1.1.2023. u Hrvatskoj će službena valuta biti eura, a prije toga nas očekuje još nekoliko važnih koraka.

“Nalazimo se u završnoj fazi, unatoč svim izazovima i krizama, na pragu smo ostvarenju jednog od dva strateška cilja dublje integracije u Europsku uniju”, rekao je premijer.

“Naš prvi prioritet u razdoblju pred nama je zaštita potrošača, a najsnažniji alat u tome je fiksni tečaj konverzije – 1€ = 7,53450 kn”, dodao je.

Naglasio je da uskoro počinje intenzivniji nadzor, a “posebno će se pratiti je li korišten ispravan tečaj te jesu li dvojno iskazane cijene i fiksni tečaj konverzije istaknute na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način. Tu očekujemo snažan angažman svih nadležnih institucija i aktera”.

Dodatnu zaštitu potrošača osigurat će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz detaljno praćenje cijena i etičnosti poslovanja poduzeća kada je riječ o preračunavanju cijena, a poduzeća se pozivaju na potpisivanje etičkog kodeksa za uvođenje eura.

Premijer je naglasio da nas u sljedećih četiri mjeseca čeka dosa posla.

“Prvi i ključni prioritet je informiranost i zaštita potrošača. Građani moraju biti zaštićeni od bilo kakvih nastojanja da netko lovi u mutnom. Svi se moraju ponašati odgovorno i fer. Drugi dio je provedba zakonodavnih i drugih aktivnosti. Treći je prilagodba gospodarstva i društva u pogledu opskrbe novcem banaka, poduzeća i građana. Ta aktivnost je bitna. Četvrto je osvrnuti se na sve prednosti koje će nam donijeti članstvo u europodručju”, kazao je Plenković.

Što nam predstoji?
Od 1. siječnja 2023. započinje 14-dnevno razdoblje dvojnog optjecaja u kojem će biti moguća gotovinska plaćanja u dvije valute – kunama i eurima.

Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023.

Zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura bit će moguća u bankama i poslovnicama FINE i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura, a nakon proteklih 12 mjeseci će biti moguće bez naknade zamijeniti kune u eure u Hrvatskoj narodnoj banci.

Treba napomenuti da će se novčanice moći zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice tijekom naredne tri godine, prenosi N1.

Komentari