Ohrabrujući gospodarski podaci iz SAD-a poduprli dolar koji je ojačao naspram eura

dolar

Dolar je u srijedu ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta, potaknut naznakama oporavka američkog gospodarstva od koronakrize i mogućeg ubrzavanja inflacije.

Euro je prema dolaru oslabio 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,2058 dolara.

Tečaj zelene novčanice prema jenu bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i dolarom se trgovalo po 106,05 jena.

Dolarov indeks porastao je 0,2 posto, na 90,864 boda.



Američki predsjednik Joe Biden pojačano pokušava pridobiti potporu za paket pomoći vrijedan 1.900 milijardi dolara, a izvješće njujorškog ogranka američke središnje banke pokazalo je optimističnu sliku industrije u toj saveznoj državi i rast “indeksa potrošačkih cijena”.

“Donedavno smo bili svjedoci slabljenja dolara zbog slabijeg zapošljavanja u SAD-u i podataka o inflaciji, a sada smo dobili konkretnu potvrdu da ugodna iznenađenja (industrija u državi New York) pozitivno utječu i na dolar”, objašnjava Mikael Milhoj iz Danske Banka.

“Prošle godine situacija je bila suprotna – ugodna iznenađenja u SAD-u negativno su utjecala na dolar jer su otklanjala rizike globalne deflacije”, dodaje Milhoj.

Ulagači obično pojačano kupuju dolar u razdobljima pojačane ekonomske neizvjesnosti.

I funta je danas oslabila prema dolaru, i to 0,3 posto, na 1,3856 dolara. Jučer je dosegnula najvišu razinu od travnja 2018.

Bitcoin je pak dosegnuo novi rekord od 51.721 dolar, samo dan nakon što je prvi puta prekoračio razinu od 50.000 dolara. Time je njegova tržišna kapitalizacija premašila 900 milijardi dolara, poduprta špekulacijama trgovaca da će ga usvajati sve više etabliranih kompanija.

Komentari