Opljačkali odvjetničke urede preko internetskog bankarstva za astronomski iznos, evo detalja

Unplash

Zagrebačka policija osumnjičila je dvojicu muškaraca da su putem internetskog bankarstva počinili 20 pljački odvjetničkih ureda u Hrvatskoj i uzeli im ukupno 108.400 eura, a prvoosumnjičenog su uhitili i predali pritvorskom nadzorniku, priopćeno je u četvrtak.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni punoljetni hrvatski državljanin s područja Zagrebačke županije i drugoosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine, tijekom 2023. godine počinili ukupno 20 kaznenih djela, naveli su iz Policijske uprave zagrebačke.

Policija ističe kako je riječ o djelima Računalna prijevara, Pranje novca, Neovlašteni pristup, Neovlašteno presretanje računalnih podataka, Računalna prijevara i Krivotvorenje isprave Kaznenog zakona.

Osumnjičeni su neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu oštećenih odvjetničkih ureda, neovlašteno zadavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa, koje su prethodno otvarali korištenjem krivotvorenih osobnih isprava. Ukupna materijalna šteta iznosi 108.400 eura.



Više odvjetničkih društava s područja Republike Hrvatske podnijelo je kaznene prijave, nakon kojih su policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti PU zagrebačke, u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije, proveli kriminalističko istraživanje.

Prvoosumnjičeni za počinjenje navedenih kaznenih djela uhićen je jučer, 10. siječnja te je u zakonskom roku danas predan pritvorskom nadzorniku dok je drugoosumnjičeni za sad nedostupan policiji, dodaje se u priopćenju.

Komentari