OPORAVAK INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE Porasla osmi mjesec zaredom, za gotovo četiri posto na godišnjoj razini

ilustracija

U Hrvatskoj je u srpnju industrijska proizvodnja porasla osmi mjesec zaredom i to za gotovo četiri posto na godišnjoj razini. To ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Industrijska proizvodnja u srpnju je pala 1,6 posto u odnosu na lipanj, ali je u odnosu na srpanj prošle godine porasla 3,9 posto.

To je sporiji rast nego u lipnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 8,3 posto, ali je ipak to već osmi mjesec zaredom kako se oporavlja.

“Rast obujma industrijske proizvodnje nastavljen je i tijekom srpnja, iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodne mjesece, kada je snažniji godišnji rast bio i rezultat niske prošlogodišnje baze”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.



Rast proizvodnje u srpnju na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 13,1 posto, u proizvodnji energije.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je 4,2 posto, a proizvodnja kapitalnih proizvoda ojačala je 2,8 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je na godišnjoj razini za 4,7 posto, a proizvodnja intermedijardnih proizvoda za 4,1 posto.

Oporavak od koronakrize

Zbog koronakrize industrijska proizvodnja je prošle godine pala za 3,4 posto, a u sedam mjeseci ove godine porasla za 8,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Povoljni trendovi uzrokovani jačanjem inozemne i domaće potražnje potvrđeni su i kumulativnom stopom rasta za razdoblje od siječnja do srpnja, potvrđujući snažan doprinos rastu i oporavku gospodarstva”, ističu analitičari RBA.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i nedavni podaci o daljnjem rastu potrošnje u maloprodaji, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

Komentari