Osumnjičeni za štetu od 20 mil. kn zbog ilegalne prodaje nekretnina

Zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaje poreza ili carine, kojima je pri prodaji nekretnina preko dvije tvrtke počinjena šteta veća od 20 milijuna kuna, policija je prijavila hrvatskog državljanina i državljanku od 44 i 33 godine te 30-godišnju Ruskinju.

Zadarska policija izvijestila je da 44-godišnjaka, 33-godišnjakinju te 30-godišnju Ruskinju sumnjiči da su kao vlasnici i odgovorne osobe dvije tvrtke od srpnja 2019. do kraja studenoga prošle godine, prodali nekretnine tvrtki “u nakani da se protupravno okoriste” te da “izbjegnu plaćanje poreza na dodanu vrijednost”.

Nekretnine su navodno prodali osobama, od kojih su u gotovini na ruke primili novac koji nisu položili na žiro-račun tvrtke, nego su ga protupravno zadržali za sebe. Također, “nisu nadležnoj ispostavi porezne uprave na opisanu kupoprodaju nekretnina podnijeli prijave poreza na dodanu vrijednost, koju su bili dužni iskazati i temeljem toga platiti porez na dodanu vrijednost”, kažu u policiji.

Na taj je način 44-godišnji vlasnik društva prodajom 14 različitih nekretnina pribavio protupravnu imovinsku korist od 10,3 milijuna kuna, dok je državni proračun oštetio za gotovo 2,7 milijuna kuna, a 33-godišnja korist od 1,8 milijuna kuna, dok je državni proračun navodno oštetila za više od 370.000 kuna.



Sumnja se da je 30-godišnja Ruskinja kao vlasnica drugog trgovačkog društva prodajom pet nekretnina u sastavu tvrtke pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od četiri milijuna kuna, dok je državni proračun oštetila za preko milijun kuna, kažu u policiji.

Komentari