Pad burzovnih indeksa na azijskim burzama, dolar ojačao, a skočila cijena nafte

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u 20 godina jer bi kamatne stope u SAD-u mogle ostati povišene dulje vrijeme nego što se očekivalo. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,9 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 2,2 posto. Azijske ulagače obeshrabrio je pad burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 3 posto.

Posljedica je to poruka predsjednika američkog Feda Jeromea Powella na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu. Powell je razočarao ulagače koji su se nadali da će ublažiti retoriku po pitanju kamata i poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu. A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i ‘nešto boli’ za građane i kompanije.

– Nema brzog lijeka za rast cijena, kazao je Powell, što je na tržištima shvaćeno kao najava da će kamate ostati povišene dulje vrijeme nego što se očekivalo. Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a sasvim je jasno da će ih povećati i u rujnu.



Pitanje je samo hoće li Fed kamate povećati za 0,50 ili 0,75 posto

– Kako bi se spustila inflacija, mislim da bi kamate na Fedove fondove trebale doći do restriktivnih razina od 3,5 do 4 posto. Uz to, kamate bi trebale ostati na povišenim razinama sve dok se inflacija ne spusti do ciljanih razina od 2 posto. Dakle, Powellove poruke razočarale su one koji su očekivali smanjenje kamata već iduće godine, kaže Jason England, portfelj menadžer u tvrtki Janus Henderson Investors.

A očekuje se i dodatno povećanje kamata u eurozoni, s obzirom da se inflacija u tom bloku kreće na rekordnim razinama. Pritom se neki dužnosnici Europske središnje banke zalažu i za agresivno povećanje kamata u rujnu, za 0,75 postotnih bodova, nakon što su u srpnju kamate povećali za 0,50 postotnih bodova.

Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 109,40 bodova, dok je u petak navečer iznosio 108,78 bodova. Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 137,40 na 138,59 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9929 dolara, najnižu razinu u 20 godina, dok je u petak navečer iznosila 0,9963 dolara. Euro je pod pritiskom jer je zbog energetske krize sve veći rizik od recesije u Europi, dok će s druge strane ECB morati dodatno zaoštriti monetarnu politiku.

Cijene su nafte, pak, dodatno porasle, nakon što je na londonskom tržištu prošloga tjedna barel poskupio više od 4 posto, jer bi OPEC mogao smanjiti proizvodnju kako bi uravnotežio ponudu i potražnju na tržištima. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 58 centi, na 101,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 87 centi, na 93,93 dolara.

Komentari