Pale cijene nafte nakon najava veće opskrbe OPEC-a

Ranko Šuvar / CROPIX

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima prema 117 dolara nakon što su vodeći proizvođači najavili da će blago povećati opskrbu u idućim mjesecima.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 117,19 dolara. U četvrtak su zaključili trgovinu u plusu 1,32 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u petak se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 116,47 dolara. U četvrtak su zaključili trgovinu u plusu 1,61 dolar.

Potporu cijenama pružio je u četvrtak podatak vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna pale za 5,1 milijun barela, znatno više no što se očekivalo, a smanjene su i zalihe benzina, naglasivši tijesnu opskrbu.



U petak su se trgovci usredotočili na najavu članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će u srpnju i kolovozu povećati opskrbu za 648 tisuća barela dnevno, za 200 tisuća više no što su bili planirali.

Izvori su rekli da se OPEC+ sprema povećati proizvodnju kako bi nadoknadio smanjenu opskrbu iz Rusije zbog sankcija.

Analitičari pak smatraju da povećanje neće riješiti problem tijesne opskrbe, a dodatni je problem i što nova kvota obuhvaća i Rusiju, unatoč smanjenoj proizvodnji i suzdržanosti kupaca, što upućuje na zaključak da skupina neće uspjeti na tržište plasirati planiranu količinu.

“OPEC+ vjerojatno će unatoč tome na tržište plasirati znatno manje nafte nego što je dogovoreno, što znači da neće osigurati priželjkivanu pomoć”, smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Neki pak pad cijena smatraju korekcijom nakon snažnog rasta u četvrtak.

“Mislim da je (pad cijena) tehničke prirode, nakon jučerašnjeg skoka poslije sastanka OPEC+”, tumači Jeffrey Halley iz brokerske tvrtke OANDA. “Na obujam trgovine utječu praznici u Kini, Hong Kongu, Tajvanu i u Velikoj Britaniji”, dodaje.

Značajniji pad zakočilo je pak jačanje potražnja nakon što su Šangaj i Peking ovog tjedna ukinuli stroge mjere suzbijanja zaraze covidom 19. Kineska vlada najavila je potporu gospodarstvu kako bi sešto prije oporavilo od posljedica strogih epidemioloških ograničenja.

OPEC je odvojeno objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 114,62 dolara, što znači da je pojeftinio 2,45 dolara u odnosu na prethodni radni dan, prenosi Direktno.

 

Komentari