Pale Europske burze: Ulagači zabrinuti zbog situacije u Ukrajini i kamatnih stopa

Pixabay

Na Europskim su burzama cijene dionica jutros pale jer su ulagači zabrinuti zbog povećanih tenzija između Rusije i Ukrajine, rasta kamatnih stopa središnjih banaka i usporavanja gospodarskog rasta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati u minusu 0.6 posto i skliznuo na najnižu razinu u tjedan dana.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.46 posto, na 6.959 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.14 posto, na 12.255 bodova, a pariški CAC 0,79 posto, na 5.820 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,4 posto, nakon rasta prošloga tjedna. Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1,4 i 2,8 posto. U Japanu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi.



Burze prate pad Wall Streeta
Azijske burze prate pad Wall Streeta u petak, kada su vodeći američki indeksi skliznuli više od 2 posto.

Na prodaju dionica ulagače su naveli podaci da je u rujnu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, nešto više nego što se očekivalo. Pritom je stopa nezaposlenosti skliznula na 3.5 posto, dok se očekivalo 3.7 posto.

To je dobra vijest jer pokazuju da je tržište rada i dalje snažno i da gospodarstvo raste.

No, po pitanju inflacije, to je loša vijest jer se može očekivati daljnji rast plaća, pa time i inflacijskih pritisaka. A to znači da će Fed i dalje agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0.75 postotnih bodova.

Isto se uskoro očekuje od Europske središnje banke, kao i britanske.

“U središtu smo najvećeg sinkroniziranog zaoštravanja monetarne politike”
“U središtu smo najvećeg i najviše sinkroniziranog zaoštravanja monetarne politike u svijetu u više od tri desetljeća. Od te tri banke očekujemo daljnje povećanje kamata za 0.75 postotnih bodova”, kaže Bruce Kasman, direktor ekonomskih istraživanja u banci JPMorgan.

Ističe da će ovoga tjedna biti objavljeno izvješće o rastu potrošačkih cijena u SAD-u u rujnu. Očekuje se da će inflacija blago skliznuti na 8,1 posto na godišnjoj razini, dok bi temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energije, mogla porasti sa 6.3 na 6.5 posto.

“Premda se očekuje blago popuštanje inflacijskih pritisaka, Fed vjerojatno neće obraćati pažnju na to sve dok je tržište rada presnažno”, kaže Kasman.

Pod najvećim su pritiskom jutros cijene dionica kineskih tehnoloških kompanija, nakon što su u petak američke vlasti iz sigurnosnih razloga objavile nove propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini.

 

Komentari