Penava: Dokapitalizacija HEP-a je prelijevanje iz šupljeg u prazno, cijenu će opet platiti građani

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Domovinskog pokreta, Ivan Penava, gostovao je u studiju N1 gdje je komentirao Vladine mjere, kao i dokapitalizaciju HEP-a.

Penava kaže je dokapitalizacija HEP-a prelijevanje iz šupljeg u prazno jer će cijenu na kraju opet platiti građani. “To je kombinatorika u kojoj svi gubimo. U situaciji pustiti li HEP da propadne ili ne, nema dileme, no problem je ono što je bilo prije. Govorimo u tvrtki koja je imala dobit od milijardu do milijardu i pol kuna. Trebamo se pitati gdje su otišli ti novci”, rekao je upozoravajući na neke od afera.

“Kome je otišla ta dobit? Nažalost, ti novci su se izgubili i došle su krizne godine i zbog lošeg upravljanja ranije premijer nama što. Promašili smo cikluse ulaganja i jačanje energetske neovisnosti. Sada spašavamo HEP koji je došao do ogromnih novaca zbog naših visokih računa. Sada ćemo svi biti gubitnici”, dodao je.

O privatizaciji HEP-a kaže da je apsolutno protiv. “Energetska neovisnost je preduvjet države. Nismo protiv stranih investicija, ali svima nam je jasno da su ova pitanja utemeljena kada vidimo kako smo prodali banke koje smo obnovili i prodali za puno manje novce i naš suverenitet predali nekom drugom. Ja im ne vjerujem jer uvijek naši političari zinu na taj dio mita kada strane korporacije dolaze s velikim novcem”, smatra Penava.



Što se Petrokemije tiče, tvrdi da je riječ o strateškoj tvrtki. “Promišljati što bi gašenje značilo za hrvatsku poljoprivrede bio bi jedan korak ka gašenju svega što imamo. Strani kapital je poželjan, ali ne prepuštajte sve. Imamo primjer Njemačke koja je nacionalizirala tvrtku Uniper za plin kada su vidjeli što se događa”, dodao je.

“Mi smo iz godine u godinu sve više na gubitku. Sve smo više ovisni o drugima i sve manje znamo proizvoditi. Ubijamo nadu da smo se u stanju izvući iz te situacije. Prije 30 godina su Izraelci dolazili u Slavoniju učiti o poljoprivredi. Sve to ide od glave, bez obzira tko upravlja”, rekao je Penava.

Što se tiče rejtinga stranka i popularnosti HDZ-a kaže da još dozrijevamo. “Sve će teže prolaziti priče ustaša i partizana i sve će se više okretati svom dobitku. Imamo prijelaznu fazu gdje HDZ još na valu stvaranja države, ali vidimo na primjeru Vukovarsko-srijemske županije da se stvari mijenjaju”, smatra.

Komentari