Piletić: Naknada roditeljima njegovateljima neće biti manja od 5.000 kuna

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” potvrdio je da naknada roditeljima njegovateljima neće biti manja od 5.000 kuna, piše HRT.

– To je nešto što smo planirali. Da 2023. bude godina kad je krenula reforma socijalne skrbi. To je godina u kojoj planiramo donijeti Zakon o osobnoj asistenciji kako bismo tu uslugu pružili puno većem broju korisnika nego što je to sad mogućnost kroz projektno financiranje iz europskih fondova. I ovo je godina u kojoj želimo donijeti Zakon o inkluzivnom dodatku kako bi sve osobe s invaliditetom imale inkluzivni dodatak objedinjen po čitavom sektoru prava koja sada imaju i tako povisiti i njima njihova mjesečna primanja kako bi lakše mogli financirati sve svoje svakodnevne potrebe. Međutim, kad sve posložite u čitav jedan niz onda sasvim sigurno trebate mijenjati i Zakon o socijalnoj skrbi, zbog objedinjavanja čitavog niza prava i zbog nekih nedostataka koje smo uočili, koje smo u javnosti iskomunicirali da ćemo svakako mijenjati, kao što je upis u prvu nekretninu za korisnike zajamčene minimalne naknade, ali osnažiti status roditelja njegovatelja. S obzirom na to da smo odlukom o minimalnoj plaći s 1. siječnja 2023. ovaj iznos naknade od 4.000 kuna je pao ispod minimalne plaće, a s obzirom na to da roditelj njegovatelj jest osoba koja brine ili o djetetu s teškoćama ili o osobi s invaliditetom, mi smo svakako rekli da taj iznos želimo povećati. To nije jedini iznos na koji roditelji njegovatelji imaju pravo. Imamo i ovaj uvećani iznos od 4.500 kuna, kao i 6.000 kuna za onog roditelja koji njeguje dvoje ili više djece s teškoćama. Iznosi koji su sad evidentno mali. Želimo povećati ovu prvu razinu s 4.000 minimalno na 5.000 kuna, ali i uvećani iznos od 4.500 kuna, kao i ovaj od 6.000 kuna, istaknuo je.

– Najavili smo da ćemo u 2023. ići s ova tri opsežna zakona. No s obzirom na to da imamo propust vezan za uknjižbu na prvu nekretninu, mi ćemo ići u dva segmenta po pitanju Zakona o socijalnoj skrbi. Onaj koji se tiče statusa roditelja njegovatelja i po pitanju iznosa i po pitanju zabilježbe na nekretninu, ali i po pitanju statusa roditelja njegovatelja koji ima nakon smrti djeteta, zbog čega se čitava javnost i osvijestila po pitanju statusa roditelja njegovatelja – želimo da to čim prije dođe pred zastupnike u Hrvatskom saboru i da sve te segmente riješimo u prvoj izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi. A s obzirom na to da onda donosimo i Zakon o osobnim asistentima i o inkluzivnom dodatku i da moramo mijenjati sva ta objedinjena prava kroz Zakon o socijalnoj skrbi onda ćemo sasvim sigurno ići još ove godine u temeljitije izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Mi sada, u Sabor, šaljemo vrlo brzo izmjene dopuna Zakona o socijalnoj skrbi koji se tiču uknjižbe na prvu nekretninu korisnika zajamčene minimalne naknade i reguliranje statusa roditelja njegovatelja, naglasio je.

– Od kad su krenule sve krize, pandemija, potresi, energetska i prehrambena kriza, posljednje tri godine, mi sasvim sigurno reagiramo, a Vlada je i dosad intervenirala kroz sveobuhvatne pakete mjera – pa je tako rekla da s obzirom na to da velik dio mjera završava krajem ožujka, htjeli smo vrlo jasno, nakon konzultativnog procesa sa socijalnim partnerima odradili, donijeti paket mjera sredinom ožujka kako bi i gospodarstvo i svi naši građani, kućanstva, znali s čime mogu raspolagati u sljedećoj godini i na koje sve mjere Vlade mogu računati. Najvažnije jest da Vlada i dalje reagira po pitanju cijene električne energije, plina i naftnih derivata, kazao je.



Komentari