Plenković: Danas je cijena goriva oko dvije kune manja nego što bi bila da Vlada nije reagirala

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru 161. sjednice Vlade osvrnuo se na Krimsku platformu koja je održana u Zagrebu.

– Mislim da je Hrvatska na ovaj način napravila tri važna cilja – jasno podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, uključujući i sve okupirane teritorije; poslala podršku partnerstva, suradnje i ohrabrenja Vrhovnoj radi, zastupnicima i predsjedniku Stefančuku; te da smo poslali poruku da je RH zajedno s brojnim demokratskim zemljama na tragu poštivanja međunarodnog prava, osude agresije i iskaza solidarnosti, istaknuo je premijer.

Osvrnuo se i na sastanak Europskog vijeća na kojem je glavna tema bila cijena plina. Rekao je da je dogovorena zajednička nabava plina preko jedinstvene platforme, te okvir kojim će se ograničiti cijena plina da bude prihvatljiva i dostupna.

Premijer je naglasio i da je Državni zavod za statistiku revidirao kretanje rasta BDP-a pa i za 2021.



– Oni su svoju procjenu rasta s dotada obznanjenih 10,3 revidirali na 13,1 posto. To je druga najveća stopa rasta BDP-a među članicama EU-a. Jedino Irska ima višu stopu, istaknuo je.

Osvrnuo se i na cijene naftnih derivata.

– Sljedeća dva tjedna pratiti ćemo situaciju na tržištu i ponovno reagirati na način koji bi trebao ublažiti efekte i za građane i za gospodarstvo. Danas je cijena goriva oko dvije kune manja nego što bi bila da Vlada nije reagirala.

Od važnih političkih odluka premijer je izdvojio dogovor sa sindikatima državnih i javnih službi. Rekao je da je dogovor fiskalno održiv te prati trenutačnu ekonomsku i socijalnu situaciju.

– Napravili smo jedan kompromis koji je iskorak i sindikalne strane i sa strane Vlade. Proces koji je preostao više je nego afirmativan u smislu pozitivnog stava koji je jučer vladao za vrijeme sastanka. Dogovor je fiskalno održiv i prati ekonomsku situaciju, rekao je premijer Plenković.

Komentari