PLENKOVIĆ O PAKETU MJERA ZA UBLAŽAVANJE RASTA CIJENA ENERGENATA: Ovo je moment solidarnosti i odgovornosti svih aktera

Vlada je predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan gotovo 5 milijardi kuna. Njime će se, među ostalim, ograničiti rast cijene električne energije na 9, 6 posto, koja bi inače rasla 23 posto. Još više bi rasle cijene plina, čak 79 posto, a zahvaljujući Vladinoj intervenciji poskupjet će najviše 20 posto. Među mjerama je i sniženje PDV-a na brojne proizvode i usluge – primjerice, PDV na hranu sa sadašnje stope od 13 smanjit će se na 5 posto. Uvode se i promjene u sustavu naknada za socijalno ugrožene te jednokratne naknade za umirovljenike, prenosi HRT.

Kako bi se spriječio inflacijski udar zbog rasta cijena struje i plina Vlada paketom mjera ide prema svim slojevima društva.

– Odnosi se na porezna rasterećenja, na socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva, dodatno za umirovljenike jednokratnom naknadom, za poduzeća potpore za trošak plina poduzetnicima te poseban program potpora za poljoprivrednike i za ribare, rekao je premijer Andrej Plenković.

U paketu pomoći, najveće rasterećenje od dvije milijarde i 100 milijuna kuna, građani bi trebali osjetiti zahvaljujći nižim stopama PDV-a.



Stopa PDV-a trajno će se smanjiti s 25 na 13 posto za plin, toplinsku energiju, pelete, brikete, sječku i ogrjevno drvo te će se tako izjednačiti s PDV-om na električnu energiju.

Kao privremena mjera na godinu dana od prvoga travnja 2022. do 31. ožujka 2023. dodatno se smanjuje stopa PDV-a za plin na 5 posto.

Uvode se i niže stope PDV-a na hranu. Pet posto plaćat će se na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, maslac i margarin, ali i poljoprivredni repromaterijal – sadnice, gnojivo, pesticide. Ista stopa odnosit će se i na ulaznice za sportske i kulturne događaje, dok će žene za uloške i tampone plaćati 13 posto PDV-a.

Vlada očekuje da će trgovci smanjiti cijene u skladu s nižim stopama PDV-a.

– To bi bilo odgovorno, to je poruka koju šaljem. Ne radimo mi ovo zato da sad mi nešto otpustimo od prihoda države, a netko drugi to sebi zadrži i pravi se nevješt i kaže eto takva je situacija. Ovo je moment solidarnosti i odgovornosti svih aktera, poručio je Plenković.

– One koje detektiramo kao one koji su bez razloga rasli odnosno išli s porastom cijena svojih dobara, da jednostavno na neki način da budu i označeni, zašto ne, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Za najugroženije povećavaju se socijalna naknada s 200 na 400 kuna te proširuje lista korisnika. Također više od 700 tisuća umirovljenika koji primaju mirovinu do 4 tisuće kuna dobit će i jednokratnu pomoć koja će im se uplatiti početkom svibnja.

– Mogli ste vidjeti jednu paralelu s COVID dodatkom koji smo imali u protekloj godini. Dakle one sežu od 400 do 1200 kuna. Provedba će biti vrlo slična preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Neće biti potrebne prijave, osim za one koji eventualno imaju i inozemne mirovine da bi se utvrdio kupan iznos tih mirovina, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

HEP-ove naknade za struju neće rasti, a građani koji se koriste plinom na računu će vidjeti i potporu od 10 lipa po kilovatsatu. Mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati plina primat će potporu od 15 lipa po kilovatsatu. To će državu stajati još gotovo dvije i pol milijarde.

– U ovom trenutku nema potrebe za rebalansom proračuna. Sve ove mjere i sve ove što smo sada predstavili i ažurirane procjene u datim okolnostima i dalje mogu biti izvršene sukladno postojećem zakonskom okviru, poručio je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.

I na kraju za pomoć poljoprivrednicima i ribarima Vlada će izdvojiti 250 milijuna kuna.

Komentari