Plenković o uvođenju eura: Cilj je ostvaren u izazovnim okolnostima

Foto: Damir Krajač/Cropix

Andrej Plenković predsjeda sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Na današnjoj sjednici Vlade s početkom u 10.30 sati bit će donesena odluka o uvođenju eura kao službene valute. “Od svih članica EU, Hrvatska ima najeuriziranije društvo u eurozoni”, rekao je premijer.

“Ispunili smo dva strateška cilja dublje integracije Republike Hrvatke u EU. Ono što smo istaknuli u programu Vlade u prvom i drugom mandatu. To je veliko postignuće koje će se dogoditi nakon devet i pol godina članstva u EU. Proces kovanja eura pripremljen je kvalitetno i s velikim iskustvom dosadašnjeg kovanja kuna, kovnica kuna će taj posao obaviti na vrijeme”, rekao je Plenković u uvodu.

“Cilj je ostvaren u izazovnim okolnostima”
Rekao je kako je cilj ostvaren u izazovnim okolnostima u nacionalnim i kompleksnim globalnim okolnostima koje su karakterizirane preklapajućim krizama.

“Sve te krize ugrožavaju normalan način poslovanja našeg gospodarstva te utječu na socijalni standard naših građana i utječu na egzistencije naših obitelji. Zato je važno da ovaj proces koji smo vodili bude jedan od sidara stabilnosti za suočavanje s krizama i ublažavanje posljedica. Uvođenje eura je na razini Hrvatske višeznačno- za državu, gospodarstvo i društvo u cjelini.



Za državu je to uz ulazak u Schengenski prostor na kojem intenzivno radimo, to znači da ulazimo među najrazvijenije zemlje svijeta. To je onaj dio Europe za koji smo cijelo vrijeme govorili da pripadamo još od Domovinskog rata. Ovo znači transformaciju kune koja postaje jedan od motiva hrvatskog eura i ostat će prepoznatljiva kao dio novčarske tradicije.

Euro je ono sidro koje nas čini otpornijim i sigurnijim od svih vanjskih šokova i kriza i daje nam povod za bolju ulagačku klimu. Ulazak u euro naši poduzetnici, inovatori i izvoznici oni će sigurno iskoristiti kako bi uz kvalitetniju reputaciju zemlje iz koje dolaze zadobili povjerenje svojih partnera u poslovnim krugovima, ali i međunarodnim financijskim krugovima”, rekao je.

“Važan iskorak za društvo u ekonomskom i financijskom smislu”
Istaknuo je kako je za društvo ovo važan iskorak u ekonomskom smislu, financijskom smislu, ali i signal potpune strukturne pripadnosti onome što se zove današnja Europska unija sa svim svojim procesima.

“Zadovoljan sam ovim procesom od izrade strategije koja je puštena u javno savjetovanje 2017. godine pa do uvođenja i provedbe strategije i ispunjavanja svih akcijskih planova. ulazak u europski tečajni mehanizam i Europsku bankovnu uniju, nacionalnih programa konvergencije, programa reformi i naknadnih akcijskih planova u ovom mandatu Vlade. Učinili smo sve korake na vrijeme, strukturirano i ozbiljno”, kazao je Plenković.

Rekao je kako je fiksiran tečaj konverzije kune u euro, a time je završen formalni put i možemo krenuti u dvojno isticanje cijena.

Novi ministar financija Marko Primorac najavio je niz izmjena zakona zbog uvođenja eura. “Mogu se razdvojiti u dvije skupine. U prvoj skupini su zakoni koji se mijenjaju isključivo zbog uvođenja eura i takvih ima oko šezdesetak. Radi se o doista sitnim izmjenama. U drugoj skupini su zakoni koji se moraju izmijeniti zbog uvođenja eura, ali i prilagoditi neke dodatne segmente. Takvih je jedno dvadesetak”, rekao je Primorac, donosi Index.hr

Vujčić: Cijene rastu, ali ne zbog uvođenja eura
Guverner HNB-a Boris Vujčić pokazao je prezentaciju “najvažnijih koraka Hrvatske pri procesu uvođenja eura”. “Do kraja treba iskovati preko 420 milijuna komada kovanica, pa smo zbog toga zaposlili nove ljude. Nabavit ćemo i 350 milijuna komada euro novčanica. Riječ je o tržišnom procesu. Cijene rastu, da, to svi vidimo, ali ne zbog uvođenja eura.”

Novost o bankomatima
Vujčić je rekao da će se na svim bankomatima, neovisno o tome čijoj banci pripada, euri moći isplatiti bez posebne naknade od između 15.12. i 15.1.

“Bankomate treba prilagoditi za isplatu eura. Dio bankomata će do 31.12., a pogotovo za vijeme božićnog šopinga biti opskrbljen s kunama. Većina bankomata će biti pripremljena za eure od 1.1., ali će dio ostati s kunama. Od 15.1. očekujemo da svi bankomati imaju euro.

Između 15.12. i 15.1. odlučili smo da se neće naplaćivati naknade za korištenje bankomata druge banke za klijente banke, tako da će moći koristiti bilo koji bankomat. To je pogotovo važno za manje sredine gdje nema puno bankomata. Primjerice, dođete u šoping centar i vidite sedam bankomata različitih banaka. Pitanje je koliko je i to efikasno i na tome se radi. Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najviše bankomata po osobi u Europi.”

 

Komentari