PLENKOVIĆ: Onaj tko ima novca i želi si priuštiti najkvalitetnije gorivo, taj može to i nabaviti

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da Vlada ponovno zamrzava cijene osnovnih goriva, ali i plavog dizela, zbog izglednog rasta cijena naftnih derivata, i to 11,37 kuna za benzin, 11,29 kuna za dizel i 6,50 kuna za plavi dizel.

– S obzirom na izgledan rast cijena naftnih derivata odlučili smo ponovno donijeti uredbu kojom ćemo limitirati cijene eurosupera 95 na postojećih 11,37 kuna, dakle to je cijena koja je otprilike dva, tri tjedna i ona će ostati idućih mjesec dana, te dizela na 11,29 kuna, rekao je premijer na press konferenciji nakon sjednice vodstva HDZ-a.

Dodao je da će Vlada limitirati i cijenu plavoga dizela koji se koristi u poljoprivredi i ribarstvu, na 6,50 kuna.

Istaknuo je da time Vlada “pokazuje da država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu.



Odluka će, naveo je, biti objavljena danas i stupit će na snagu odmah.

– Prema tome sutra ista cijena benzina – običnoga eurosupera 95, običnog i plavog dizela, dok cijena premium goriva neće bit limitirana. Onaj tko ima novca i želi si priuštiti najkvalitetnije gorivo, taj može to i nabaviti, zaključio je Plenković.

Plenković: Trebalo je provjeriti smije li se koristiti fotografija kune

Premijer je izjavio da je autor odabrane hrvatske eurokovanice od jednog eura trebao kod autora fotografije kune provjeriti smije li ju koristiti, a ako treba za to i platiti, poštujući autorska prava.

U izjavi nakon sjednice vodstva HDZ-a rekao je kako “živimo u svijetu gdje je sve praktički provjerljivo” te da je autor sporne eurokovanice “trebao, ako je vidio neku fotografiju na internetu, lijepo nazvati autora te fotografije i pitati ga smije li ju iskoristi kao predložak, a ako treba nešto i platiti”.

– Da se to dogodilo sve bi bilo ok, ali nije, rekao je Plenković.

– Šteta. Natječaj je bio otvoren i jako transparentan, rekao je Plenković i podsjetio da je bilo više od 1.300 prijedloga.

Na pitanje zašto fotografiju nije provjerio onaj tko je bio zadužen za natječaj, odgovorio je da je to pitanje za HNB-ovu Komisiju za novac, jer je riječ o procesu koji vodi HNB.

– Oni su svi, koliko sam informiran potpisivali izjavu kojom su garantirali da je sve što su dali njihovo, dakle da su autorska prava njihova. Može li netko baš sve odmah prepoznati ili ne, možda može, možda ne može. U svakom slučaju jedna neugodnost koja je nepotrebna u ovoj cijeloj priči, rekao je premijer.

Na pitanje zašto natječaj nije vodilo Ministarstvo kulture, premijer je rekao da takve postupke inače vodi HNB.

– Ako se primjerice obilježava 25 obljetnica kune, to rade oni, nismo izmišljali toplu vodu, dodao je.

Javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Za kovanicu od jednog eura s motivom kune, kao autor najboljeg dizajna bio je izabran magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. No, ubrzo nakon toga mediji su prenijeli kako je taj dizajn kune gotovo isti kao na fotografiji škotskog fotografa Iana H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Inače, autorima najuspješnijeg dizajna hrvatskih eurokovanica pripadala je i novčana nagrada od 70 tisuća kuna.

Stjepan Pranjković u ponedjeljak je povukao svoj prijedlog dizajna te se odrekao bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv hrvatske eurokovanice.

Javna nabava za plin prije znakova poskupljenja

Upitan zašto država nije u objedinjenoj javnoj nabavi sklapala ugovore koji će joj zajamčiti dugoročno stabilnije cijene plina, za što se optužuje Gradsku plinaru Zagreb i zagrebačku upravu, Plenković odgovorio je da se objedinjena javna nabava na državnoj razini odvijala prošlogodišnje veljače.

Tada nije bilo naznaka velikom povećanju cijene plina, dok je Gradska plinara Zagreb odluke donosila već u ljeto kad se vidjelo da cijene rastu, rekao je Plenković i ustvrdio da prigovori Gradskoj plinari Zagreb i administraciji gradonačelnika Tomislava Tomaševića stoje.

Komentari