Plenković: Rast BDP-a u Hrvatskoj je četiri puta veći od prosjeka članica EU-a

Prema prvoj procjeni, BDP je u trećem tromjesečju ove godine realno veći za 15 cijelih 8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020-te. Na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković rekao je da je to najbrža stopa rasta u trećem kvartalu među 21-nom državom članicom EU-a.

– Dakle nakon onih rekordnih 16,5% u drugom kvartalu procjena DZS-a imamo visokih 15,8% u trećem kvartalu. To znači da je ovo daleko najviša stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21. članicom EU-a za koje zasad imamo podatke. Prvi iza nas su Rumunji čiji je rast 8%. I što je još važnije, da vidimo koliko je ovo veliki rast, je podatak da je rast na razini čitave unije za treći kvartal 3,9%. Dakle, rast u Hrvatskoj je četiri puta veći nego što je to u ovom trenutku prosjek članica EU-a, rekao je Plenković.

– Kada gledamo prva tri kvartala ove godine, dakle u prvih deset mjeseci, mi sada imamo rast na 10,7 posto. Mi po Finchu imamo najveći rast od kada nas kreditne agencije vrednuju. Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. Možemo reći da to pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan i, ja bih rekao, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva, kaže Plenković.

– Mi smo uspjeli u kontekstu COVID krize očuvati radna mjesta i s onim vrlo snažnim i brzim mjerama rekli smo – nećemo dopustiti društveni rascjep, nema socijalne frakture, ima pomoći privatnom sektoru, ima plaće za radnike u privatnom sektoru, ima načina da spriječimo val stečajeva i ne ugrozimo naše obitelji. I to smo i napravili i za to smo platili cijenu od pada BDP-a od – 8% u prošloj godini, rekao je.



– Već u ovoj 2021. s puno iskustva, s mudrim upravljanjem svim aspektima ove krize, s fantastičnom sezonom našli smo balans da budemo u investicijskom kreditnom rejtingu, da imamo izvrsnu reputaciju na financijskim tržištima i da u prvih 9 mjeseci za sada imamo rast od 10,7%. Učinit ćemo sve da taj rast na kraju godine bude 9%, poručio je Plenković.

– Doprinos ovom rastu očekivano je dao izvoz roba i usluga, on je povećan za 48,8%, a to se najviše odnosi na turističku sezonu. Kada gledamo rast osobne potrošnje on je 18,2 % u drugom i 16% u trećem kvartalu. To je najviše od davne 1996. godine. Kad sve ocijenimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bit ćemo sigurno među prve tri članice EU-a po rastu BDP-a u 2021. godini. To je zajednički napor Vlade, poduzetnika i građana. Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovno za koji mjesec i da u cijelosti ocijenimo uspjeh u ekonomskom smislu ove 2021., naglasio je Plenković.

Premijer je odgovorio i na nekoliko novinarskih pitanja.

Rekao je da će odbiti inicijativu oporbe za nepovjerenje glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek. Mi ćemo podržati izvještaj šefice DORH-a i nju, poručio je Plenković.

O ostavci ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića samo je rako da su primili na znanje tu informaciju.

Plenković je odgovorio i na kritike da je novac s kojim će se kupiti borbeni zrakoplovi Rafalei trebao biti potrošen na bitnije stvari, prvenstveno zdravstveni sustav.

– Zdravstveni sustav funkcionira. Korona ga nikad nije dovela na rub funkcionalnosti. Što se tiče investicija u škole i sami znate da je milijarda eura usmjerena na natječaje koje raspisuje Ministarstvo obrazovanja. Moramo to imati na umu, Vlada brine o svemu. Ne možemo zauzeti neki parcijalni stav. Moramo voditi računa o tome da funkcionira socijala, stižu plaće, imamo snažnu policiju, vojsku, da potičemo gospodarstvo i turizam. Mi smo jedini koji moraju brinuti o svim aspektima, za razliku od nekih drugih, poručio je permijer.

– Kupnjom tehnologije Rafale, suradnjom Francuske i Hrvatske, doprinos obrani EU-a, kapacitet odvraćanja od pomisli bilo koga da ugrožava teritorijalni suverenitet RH je toliko snažan da smo osigurali najveći proračun od vremena od Domovinskog rata. Mislim da je to fenomenalan iskorak. Možemo zaista biti ponosni na ovaj proces, ustvrdio je Plenković.

Komentirao je i prigovore oporbe o rastu cijene za francuske Rafale te izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je porast cijene skandal.

– Kad je ovaj to rekao? Ne znam, ako je jučer bio sretan, a danas je skandal, što je čekao da Macron odleti pa da reagira? Malo mi je to smiješno, kaže Plenković.

– PDV na nešto što je rabljeno se ne plaća, na same avione ne plaćamo PDV, plaća se na komercijalni dio, ali to država plaća sama cijeni. Što se tiče indeksacije cijena kroz godine to je nešto normalno, to je sve bilo iskomunicirano, ali ljudi to ne žele čuti. 111 milijuna kuna odlazi na PDV, objavio je Plenković dodavši da je to odlična cijena za 10 godina stare avione.

– Kada uđete u detalje, umjesto riječi skandal možete koristiti riječi poput bravo, čestitam, sjajno, poručio je premijer.

Komentari