PLENKOVIĆ: S obzirom na prosječnu razinu barela nafte prošloga tjedna, izgledno je da će doći do novog povećanja cijena goriva

Screenshot HRT

Predsjednik HDZ i premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

– Zadovoljni smo da smo u Saboru osvojili povjerenje parlamentarne većine za imenovanje novog ministra graditeljstva koji ima jasnu zadaću da ubrza sve procese koji su vezani za obnovu Zagreba i Banovine, rekao je.

Podsjetio je da je Vlada u srijedu donijela paket mjera koji ima za cilj ublažiti rast cijena energenata za građane i gospodarstvo. Riječ je o paketu vrijednom 5 milijardi kuna.

Na sjednici su razgovarali i o ruskoj invaziji na Ukrajinu te posljedicama koje ona nosi za Ukrajince, ali i Hrvatsku.



– Što se tiče posljedica, prva je da je došlo do velike izbjegličke krize koja će nedvojbeno rasti. 2,8 milijuna Ukrajinca je napustilo svoju zemlju, većina njih je u susjednim zemljama, članicama EU-a. Danas je ukupno 6300 Ukrajinaca u protekla dva tjedna došlo u Hrvatsku. Mi smo održali jutros sastanak i sagledali sve aspekte u vezi prihvata izbjeglica, mogućnosti da se uključe na tržište rada, u vezi zdravstvene zaštite, uključivanja djece u obrazovne ustanove.

Razgovarali su također o padu vojnog drona u četvrtak navečer.

– Danas smo održali sastanak sa svim nadležnim tijelima koja zajednički provode izvide i istragu o tome što se dogodilo. Dobili smo prve inicijalne informacije o kakvoj se vrsti vojnog drona radi. Kako bismo informirali javnost želim reći – da, točno je ovo što je kazao ministar Banožić, na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit će se točno koja. Sve što smo čuli u eteru, koji su brojni stručnjaci do sada objavljivali je krivo. Ono što je točno jest da je na njoj bilo eksploziva. Ono što je dobro, da se nije dogodila nikakva teža posljedica, da nije bilo žrtava. Možemo konstatirati da temeljem daljnjeg tijeka istrage želimo utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj, je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri? To su pitanja na koja nemamo odgovor, a tražimo ih zajedno s partnerima i saveznicima, s drugim zemljama preko čijeg teritorija je ova letjelica prošla.

– Mi ćemo o tome nastaviti intenzivno komunicirati u okviru NATO-a, o tome razgovaramo s partnerima unutar EU-a. U srijedu ću posjetiti NATO-ovo sjedište u Španjolskoj te pokušati prikupiti dodatna saznanja o tome kako je letjelica završila u Hrvatskoj.

– Danas smo razgovarali s vojnim vrhom o o mogućnostima jačanja protuzračne obrane. Nakon što se ovo dogodilo, ja sam već u petak u Parizu razgovarao s Macronom i oni su iskazali spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora. Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio je hrvatsko nebo 12. ožujka, to će učiniti i sutra. Sutra ću ja posjetiti taj nosač aviona koji se nalazi u Jadranu u blizini Dubrovnika, rekao je premijer.

– Razgovaramo i sa SAD-om da vidimo kako nam oni mogu pomoći u slučaju ovakvih nepredviđenih okolnosti, dodao je.

Premijer je rekao da su razgovarali o ekonomskim pitanjima, prije svega rastu cijena goriva.

– S obzirom na prosječnu razinu barela nafte prošloga tjedna, izgledno je da će doći do novog povećanja cijena goriva. Vjerujemo da bi se ta cijena već idućeg tjedna mogla spustiti. Gledat ćemo da ako dođe do većeg povećanja ponovno poduzimamo mjere koje će ublažiti udar na građane i gospodarstvo.

Premijer je potom odgovarao na pitanja novinara. Plenković je rekao i kako nije šetao po bombi u subotu.

– To su trivijalne doskočice. Ja sam odmah po dolasku iz Pariza sazvao cijeli sustav, informirao se o tome, odlučili smo da rano posjetimo mjesto pada, s punim uvjerenjem da idemo tamo sigurni. Poduzete su sve mjere osiguranja mjesta pada, rekao je Plenković.

– Kao što vidite, letjelica je izvađena bez posljedica za ikoga. Jedan paviljon studentskog doma je bio evakuiran, rekao je Plenković.

– Budući da traje cijeli proces, traje istraga, stručnjaci su danas bili vrlo jasni, prepustit ću njima da vas za nekoliko dana upoznaju s detaljima. Svakako, prilikom pada letjelice došlo je do eksplozije, rekao je Plenković.

Nije li blaga reakcija naših saveznika, pitali su novinari Plenkovića.

– Ja sam odmah u petak javio svima u EU i NATO-u. Tu je situacija jednostavna. Pošto nije bilo mrtvih, a ove podatke nismo tada detaljno znali, a kako se bude slagao mozaik istrage, svi ćemo skupa postajati svjesni što se dogodilo. Ne znamo tko je uputio, kako je došla, namjerno ili pogreškom, ili nekom sabotažom. Kad sve to saznamo, složit ćemo mozaik. Svi su partneri upoznati s ovim i bit će dodatno upoznati, rekao je.

Komentari