Plenković zadovoljan rezultatima: Hrvatska će imati više prihoda nego ikad od turizma

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U Zagrebu se u četvrtak održava sjednica Vlade RH s koje će se uputiti u drugo čitanje u Hrvatski sabor paket poreznih zakona, koji bi trebali stupiti na snagu od početka 2024. godine.

“Održan je veliki gospodarski forum iz svih zemalja članica. Razgovarali smo o energetskim i prometnim temama”, naveo je Plenković.

“Bili smo i u Novom Marofu gdje je dovršena velika obilaznica, od strateškog je značaja za ovaj grad”, dodao je.

Osvrnuo se i na posjet crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, navodeći da su razgovarali o brojnim temama, kao i o otvorenim pitanjima.



Premijer je zadovoljan i turističkim rezultatima. “Najbolja predsezona, najave za posezonu vrlo dobre, Hrvatska će imati više prihoda nego ikad od turizma i s njime povezanim djelatnostima.”

Najavio je novi paket pomoći. “Pomoći ćemo onima kojima je to najpotrebnije da održe ekonomski i socijalni standard. U upravljanju krizama Vlada je svojim paketima u protekle tri godine donijela više krugova pomoći vrijednih 6,8 milijardi eura.”

Osvrnuo se i na pomoć Hrvatske vojske Sloveniji nakon teškog olujnog nevremena. “Pripadnici HRZ-a su po treći put ovog ljeta u Grčkoj gdje pomažu kod gašenja požara. Pokazujemo ogromnu sposobnost pomoći susjednim i prijateljskim zemljama.”

Plenković je dodao da je danas glavna tema vlade devet poreznih zakona, među kojima i zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima, i dr.

“Zakoni će stupiti na snagu 1.1. Smanjuje se opterećenje na plaće, zaokružujemo sve iznose u korist poreznih obveznika, smanjuje se osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupnju čime s također povećati plaća građanima.”

Dodao je da se povećava i fiskalna autonomija gradova te da se ukida prirez. “Čelnici lokalnih samouprava mogu samostalno propisati iznose za porez na dohodak.”

Komentari