Poduzetnici na Banovini nakon potresa ponovo pokrenuli svoje poslove unatoč svim nedaćama

Petrinja Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/ilustracija

Na Banovini pogođenoj potresom i dalje se otklanjaju njegove razorne posljedice, a uz privatne domove, uništeni su i brojni poslovni prostori, te su njihovi vlasnici pretrpjeli velike financijske gubitke. No poduzetnici su ponovo krenuli graditi svoje poslove unatoč svim nedaćama.  

Željko Kuzmić iz Gline prije dvije je godine odlučio pokrenuti vlastitu tvrtku za proizvodnju metalnih konstrukcija. Počeci nisu bili nimalo laki, ali danas pile za rezanje ogrjevnog drveta prodaje diljem Hrvatske.

“Prošle godine meni je potražnja za tim strojevima bila relativno malena, dva do tri stroja mjesečno. Ove godine unatoč koroni, unatoč potresu se potražnja povećala. Proizvodimo šest do sedam strojeva mjesečno”, rekao je Kuzmić.

Cijeli siječanj proizvodnja je bila u zastoju, ali za to vrijeme pomagao je svojim sugrađanima.



“Imamo dostavno vozilo s kojim smo prevozili i iz razrušenih kuća, spašavali stvari što se spasiti moglo”, dodaje.

Tvrtka Nebojše Grbića 17 godina proizvodi namještaj od masivnog drva, koji izvozi i u druge europske zemlje. Iako su pandemija i potres ostavili traga na poslovanju, raditi se mora.

“Vjerujem da svi imao isti problem. Možda smo jednim dijelom zanemareni, ali ako ste kvalitetan i dugogodišnji poduzetnik bez nekakvih malja i ružnih za vama tragova, svaki trud, svaki ulog koji ulažete vratit će vam se sigurno, naravno ako to nije na štetu drugih”, kaže Grbić.

Oštećenja na pogonima nakratko su zaustavila proizvodnju. Ali uzeli su stvar u svoje ruke i sami sanirali štetu.

“Možda mjesec dana nismo radili dok se sve to nije malo smirilo. Malo nam je falilo zato što smo naučeni raditi svaki dan, ujutro ići na posao. To je sve život, tako to ide”, kaže Miroslav Grgić, Petrinja.

Na području Sisačko-moslavačke županije aktivno je više od 4500 malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju gotovo 19.000 ljudi. A gotovo da nema poduzeća koje nije pretrpjelo štetu, piše HRT.

Komentari