Pogledajte koliko iznosi neto gubitak Petrola u 2022. godini: Negativni poslovni uvjeti itekako su utjecali na brojke

Andrija Lucic/Cropix

Neto gubitak Grupe Petrol u 2022. godini iznosio je 2,7 milijuna eura, a u toj slovenskoj energetskoj kompaniji ističu da je negativna poslovni rezultat posljedica nepovoljnih poslovnih uvjeta, prije svega regulacije cijena.

Grupa Petrol je prema podacima iz priopćenja o rezultatima poslovanja, u 2022. godini ostvarila rekordnih 9,5 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 91 posto više nego 2021. godine.

No, kako se navodi, zbog visokih nabavnih cijena svih energenata, utjecaja regulacije cijena motornih goriva i drugih energenata te štete koju je tvrtki Geoplin Ljubljana (članici grupe Petrol) prouzročila nedostava prirodnog plina iz Rusije, povećanje prihoda od prodaje ne odražava se u prilagođenom bruto poslovnom rezultatu od 393,4 milijuna eura odnosno 28 posto manje nego u 2021. godini.

EBITDA grupe Petrol u 2022. godini iznosila je 96,3 milijuna EUR, što je 60 posto manje nego u 2021. godini. Najveći negativni utjecaj na to imala je regulacija cijena motornih goriva na svim tržištima, i to u visini od 188,9 milijuna eura te regulacija cijena ostalih energenata s 8,3 milijuna eura. Na EBITDA grupe Petrol utjecala je i u visini od 51,7 milijuna eura nedostava prirodnog plina.



Zbog tih nestabilnih i neizvjesnih poslovnih okolnosti, grupa Petrol u 2022. godini ostvarila je negativan neto poslovni rezultat u visini od 2,7 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je Petrol upozoravao da regulacija negativno utječe na poslovanje, a kako bi nadoknadio štetu nastalu zbog reguliranih cijena goriva u 2022. godini podnio je prijedloge mirnog rješavanja spora državnim odvjetništvima Republike Slovenije i Republike Hrvatske i to u Sloveniji u iznosu od 106,9 milijuna eura, a u Hrvatskoj 55,9 milijuna eura.

“Izvanredni događaji u međunarodnom geopolitičkom i poslovnom okruženju, koji nisu mogli biti predviđeni i koji su ostavili snažan pečat kako na europskom tako i na slovenskom i hrvatskom gospodarstvu, imali su snažan utjecaj na poslovnu uspješnost grupe Petrol. Izuzetno zahtjevna bit će i 2023. godina”, izjavila je uz ostalo predsjednica uprave Petrola d.d. Nada Drobne Popović.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ošto je reagiralo na izjavu ministra gospodarstva Davora Filipovića koji je prilikom predstavljanja aplikacije o praćenju cijena rekao kako više neće kupovati na Petrolovim benzinskim crpkama. Ministarstvo je pozvalo hrvatsko veleposlanstvo u Sloveniji. Više pročitajte OVDJE.

Komentari