Poljoprivrednici traže pomoć države radi rekordno skupe proljetne sjetve

Ovogodišnju proljetnu sjetvu mogle bi ugroziti povijesno visoke cijene repromaterijala, a na prvom mjestu mineralnih gnojiva. Poljoprivrednici upozoravaju da se nisu oporavili od prošlogodišnje suše, a već ih je dočekala nova borba. Smatraju da država mora stati iza poljoprivrednika i zaštititi domaću proizvodnju.

Izorane zimske brazde spremne su za sijačice. I proljetnu sjetvu kakvu Boris Nikolić ne pamti. Mineralna gnojiva poskupjela su od 100 do 300 posto zavisno od vrste. To će definitivno poskupjeti sjetvu za 50 do 60 posto, kaže.

Cijene repromaterijala, poručuje, lete u nebo. Računica prema kojoj je nekada radio nije više ista. Sve to, dodaje Boris – prate i visoke cijene goriva. Iako je plavi dizel sufinanciran, njegove cijene su već sad kao nikad u povijesti, piše HRT.

Povijesno visoke ulazne troškove seljaci kažu ne mogu platiti. Antunovo “Crno blago” Antuna Golubovića – svinje, više pojedu nego što vrijedi kilogram njegova mesa. Antun tvrdi da kad je imao najviše svinja – jele su tisuću kuna dnevno. Danas je to 1700 do 1800 kuna. Na svinji od 150 kg najmanje 300 do 400 kuna u minusu.



Poljoprivrednici se pitaju se hoće li im se proizvodnja uopće isplatiti

– Jesenas kad sam sijao pšenicu, tada mi je u rezervoar traktora stajalo tisuću kuna, a sada je to već na 1500 kuna. U rasipač, ako ga budem računao sada mi staje 10 tisuća kuna što je prošle godine bilo oko 3500 kuna, žali se Antun. Visoke cijene gnojiva, sjemena i zaštite zabrinjavaju i prodavače.

– Urea je poskupjela u odnosu na prošlu godinu tri i pol puta tako da će biti jako teško ljudima odraditi proljetnu sjetvu sa kvalitetom kao do sad, kaže Goran Krsnik, voditelj maloprodaje u tvrtki za prodaju gnojiva i sjemena.

Manje će se, kažu, biljka štititi i gnojiti, a s oranica će ubirati skromniji prinosi. To bi, kažu, u konačnici itekako mogli osjetiti potrošači.

 

Komentari