Ponoš: Bandić će pokušati rješavati svoje probleme s otpadom u gradu Zagrebu iz proračuna Fonda

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Poslovanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od kada je na mjesto direktora došao Siniša Kukić, za kojeg mnogi kažu da je “čovjek od povjerenja” zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, sve više izaziva polemike u javnosti.

Zanimalo nas je mišljenje bivšeg direktora Fonda, Dubravka Ponoša, koji je prilično turbulentno otišao s vodećeg položaja, o tome što će se događati s tom institucijom u budućem razdoblju.

Za portal Otvoreno.hr Ponoš je istaknuo kako je on svoj posao radio odgovorno i svrsishodno, a to je potkrijepio podacima kako je na dan preuzimanja odgovorne dužnosti direktora Fonda 14. rujna 2017. zatekao minus na računu u visini 265 milijuna kuna.

“Dodatno oko 150 milijuna kuna dugovanja uopće nije bilo zavedeno u poslovne knjige pa je realan dug iznosio više od 400 milijuna kuna”, rekao je Ponoš.



Grad Zagreb je imao isti status kao i ostali gradovi

Usporedbe radi, na dan 17. listopada 2019. kada je otišao s funkcije direktora, na računu Fonda nalazilo se oko 1,4 milijarde kuna. “Vjerujem da navedeni podatak dovoljno ukazuje na to koliko je Fond potentna institucija ukoliko se vodi na ispravan način”, naglasio je Ponoš.

Govoreći o raspodjeli sredstava koja su bila izravno pod ingerencijom Fonda, Ponoš je rekao kako je Grad Zagreb imao isti status kao i svi ostali gradovi u Hrvatskoj. Nažalost, naglasio je kako nije ni približno iskoristio mogućnosti koje su se nudile.

“Dakle, javni pozivi u Fondu su do sada funkcionirali prema jedinom mogućem, zakonski utemeljenom sustavu u kojem su svi bili ravnopravni i imali jednaku mogućnost javljanja, te su ovisno o razini svoje razvijenosti mogli dobiti određeni postotak sufinanciranja za projekte koji su bili u skladu s pozivima”, rekao je Ponoš.

Interventne mjere za Grad Zagreb pripremane u resornom ministarstvu

Na upit o tome koliko se iz Fonda slilo novaca u gradski proračun, Ponoš je naglasio kako su interventne mjere za Grad Zagreb pripremane u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pa je to prava adresa za provjeru podataka koliko je ekstra novca od države dobio Grad Zagreb.

“Svi pritisci i napadi koji su u konačnici rezultirali mojim odlaskom iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dolaskom Siniše Kukića na čelo Fonda postali su konačno logična cjelina. U tom scenariju za očekivati je da će Milan Bandić pokušati rješavati svoje probleme s otpadom u gradu Zagrebu iz proračuna Fonda, što je nekorektno prema ostatku Hrvatske”, rekao je Ponoš.

Dodao je kako Grad Zagreb u svom proračunu ima dovoljno sredstava da učinkovito posloži upravljanje otpadom u gradu Zagrebu, no obzirom na minuse koji se pojavljuju u tom sustavu jasno je kolika razina kaosa i neučinkovitost zapravo vlada u Gradskoj čistoći.

Ponoš je izrazio i svoje mišljenje da će financijski rezultat Fonda potkraj 2020. biti iznimno loš, jer se “na Fond gleda kao na kasicu prasicu iz koje će se u izbornoj godini rješavati minusi”.

“Srećom trenutno u Fondu ima novaca, no koliko će taj novac potrajati i hoće li Dario Juričan stići postaviti šatore i plinske boce i ispred Fonda, kao što je to učinio ispred zagrebačkog Holdinga, kako bi i on dobio svoj dio kolača, prije nego novac nestane, ostaje da se vidi”, zaključio je Ponoš.

Komentari