Ponovno smo u cijeloj Europi na prvom mjestu! Ali ne po dobrom: Imamo najveći rast cijene ovih proizvoda

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Ponovno smo u cijeloj Europi prvi! Ali ne po ničem dobrom, od svih članica Unije imamo najveći rast cijene pekarskih proizvoda – gotovo 20 posto. Nešto bolja situacija je s kruhom, koji je više poskupio u druge četiri zemlje. Nije to kraj liste proizvoda u kojima držimo neslavne rekorde.

Prvi smo u Uniji po cijena zamrznutog voća, koje je poskupjelo 44 posto. S rastom od 15 posto imamo drugo najveće poskupljenje svinjetine. Po rastu cijena jaja od 22 posto četvrti smo u Europi, a s krumpirima kojima je cijena porasla 28 posto na petom smo mjestu od svih zemalja članica.

Jedna krafna danas košta koliko je donedavno stajala cijela štruca kruha. Burek, kiflice, slanac – imamo najveće poskupljenje pekarskih proizvoda u cijeloj Europi. Poskupljenje pekarskih proizvoda od 19 posto i kruha od 13 posto je opravdano, uvjeravaju pekari. Ulazni troškovi su im, kažu, porasli znatno više od poskupljenja – čak 40 posto.

“Nismo poskupjeli ni pola toga koliko je ulazna roba otišla gore. Ne ovisi kruh samo o brašnu”, kaže Feta Pervizaj, vlasnik pekarnice u Zaprešiću.



Cijene nisu prihvatljive
Unatoč najvećem dizanju cijena u Europi, one i dalje nisu na prihvatljivim razinama, tvrde.

“Cijene bi trebale ići gore minimalno od 15 do 20 prosto, ali svih pekarskih proizvoda. Međutim, za takvo poskupljenje nemamo prostora, jer kupcima su i trenutačne cijene previsoke”, ističe vlasnik pekarnice za Danas.hr.

Prije par godina smo teško mogli zamisliti da ćemo kruh plaćati po današnjim cijenama, ali, tvrdi struka, moglo je biti i gore.

“Pekarska industrija Republike Hrvatske poskupljivala je kruh daleko manjom stopom nego su joj ulazni troškovi rasli, ulazni troškovi su i dalje vrlo visoki. Osim sirovina, a to su žitarice – one su ovu sezonu jeftinije, međutim svi ostali ulazni troškovi i dalje su previsoki”, kaže za RTL Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

‘Samo kukaju. Kruh u Hrvatskoj mora biti jeftiniji’
Za ovako visoke cijene nema nikakvog opravdanja, kaže sindikalist Krešimir Sever:

“Doista je te njihove kuknjave previše, oni svaki put kukaju. Nitko od njih ne zatvara pekarnicu, svi oni dobro žive preko naših leđa. Činjenica je da ako može drugdje biti jeftiniji kruh, onda svakako to može biti i u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Komentari