Popularna vinska fešta vraća se u Jelsu, nakon prošlogodišnje pauze!

Foto: Julio Frangen

Fešta vina posljednjih se godina vratila izvornoj nakani – da bude vesela manifestacija promocije hvarskih vina, ponajprije onih najboljih na području jelšanskog prstena, vinorodnog kraja. Ove se godine održava u Jelsi 27. i 28. kolovoza.

U tom kraju nalaze se mnoge izvorne sorte vinove loze, primjerice bogdanuša, prč, plavac mali, ali i popularne međunarodne poput cabernet sauvignona, merlota i syraha. Od njih se dobivaju razne vrste vina, od bijelih i crnih, ružičastih do popularnih opola i prošeka.

Zadnjih tridesetak godina ova se vina ističu kakvoćom, osvajaju nagrade na natjecanjima i oduševljavaju goste kojima je Fešta vina prava prilika da kušaju i osjete razlike između vina s južnih padina otoka, položaja s jelšanskih obronaka i udolina te polja uz more.

Foto: Julio Frangen

Fešta vina je doživljaj koji turisti pamte – sunce i more već dugo nisu jedini aduti otoka, nego i tradicija, vino, gastronomija dalmatinska pjesma, duh Mediterana kakav je nekada bio.



“Dvodnevna fešta uvijek pruža mnogo živopisne zabave. Održavaju se razna sportska i zabavna natjecanja pa se tako u luci igra vaterpolo utakmica, održavaju se veslačka natjecanja, međunarodne regate, skida se pršut s vrha desetak metara visokog jarbola… Sve je, naravno, začinjeno gastronomskom ponudom i popraćeno koncertima”, rekla je Marija Marjan, direktorica Turističke zajednice općine Jelsa.

Foto: Julio Frangen

Dodala je kako će se ove godine održati koncerti Četiri tenora i Zorice Kondže.

“Već treću godinu, u suradnji s udrugom Hvarski vinari i projektom Vinske zvijezde održavamo veliko ocjenjivanje vina otoka 3. Jelsa Summer Wine tasting by Vinske zvijezde, s naglaskom na izvorne sorte koje su naše bogatstvo i ‘ono što čini razliku’ od drugih vinskih regija. Najbolja vina proglašavaju se javno, na Fešti vina kada se vinarima uručuju priznanja koja su im poticaj za još bolja vina”, istaknula je Marija Marjan.

Foto: Julio Frangen

Inače, prva vinska fešta održana je 1952. godine na inicijativu zajednice – Zadružnog saveza Jelsa pod nazivom Kotarski zadružni slet; 1954. održan je Zadružni dan, a od 1956. uglavnom nosi naziv Sajam vina ili Zadružni slet. Godine 1966. Sajam vina održan je 14. kolovoza i taj je dan proglašen Danom turizma u Jelsi.

Fešta se godinama održavala u prvoj polovici kolovoza, od petka do nedjelje. Gužva bi započinjala od jutarnjih sati i trajala do zore sljedećega dana. Točile su se goleme količine vina jer ideja i jest bila da se prodajom starog vina konobe oslobode za novo koje će doći nadolazećom berbom.

Komentari