Porezna uprava objavila listu dužnika: Skoro 36.000 obveznika duguje 8.5 milijardi kuna

Foto: Davor Pongračić/Cropix

Na listi poreznih dužnika nalazi se ukupno 35.912 poreznih obveznika, koji državi na ime poreza, doprinosa, carina i trošarina te koncesijskih naknada duguju nešto više od 8.5 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje broja obveznika za 4.54 posto, a njihova duga za 5.24 posto, objavila je u ponedjeljak Porezna uprava.

Porezna uprava posljednjih godina, uobičajeno zadnji dan listopada, na svojim mrežnim stranicama objavljuje tzv. listu dužnika – popis dospjelih i neplaćenih dugova po osnovi poreza, doprinosa za obvezna osiguranja, trošarina, posebnih poreza, naknada za koncesiju te carina, ako je ukupni iznos duga veći od 300 tisuća kuna za pravne osobe, veći od sto tisuća kuna za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost te veći od 15 tisuća kuna za građane.

Kako u priopćenju navode iz Porezne uprave, na danas objavljenom popisu dospjelih i neplaćenih dugova nalazi se ukupno 35.912 poreznih obveznika pravnih osoba, fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost i građana, s ukupnim dugom u iznosu većem od 8.5 milijardi kuna.

Iz usporedbe ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg popisa vidljivo je smanjenje ukupnog broja obveznika te ukupnog duga, i to broja obveznika za 4.54 posto, odnosno za 1707 obveznika, a iznosa duga za 5.24 posto, odnosno za 472.7 milijuna kuna, ističu poreznici.



Podaci iz tablice Porezne uprave pokazuju da je na taj pad utjecao pad broja obrtnika i građana koji duguju državi na ime poreza, doprinosa, trošarina, carina i sl., kao i pad njihova dugovanja, dok je porastao broj pravnih osoba i njihova iznosa.

Tako je prema danas objavljenim podacima na najnovijoj “listi dužnika” 1540 pravnih osoba, što je 0.98 posto njih više nego u isto vrijeme lani, dok je iznos njihova dugovanja znatnije porastao, za 5.77 posto, na oko 2.99 milijardi kuna.

Za poreze, doprinose i sl. dug ima 4206 fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a duguju oko 1.35 milijardi kuna. To je na godišnjoj razini smanjenje broja obrtnika dužnika za 8.8 posto, a iznosa njihova dugovanja za 10.17 posto.

Najveći broj i najveći iznos dugovanja imaju građani – na najnovijoj listi dužnika je 30.166 građana s dugovanjem od 4.2 milijarde kuna. Na godišnjoj razini smanjen je i broj građana dužnika, za 4.18 posto, i iznos njihova duga, za 10.29 posto.

Inače, Porezna uprava je “listu dužnika” prvi put objavila 31. srpnja 2012. godine i prvih se godina ta lista ažurirala četiri puta godišnje (krajem siječnja, travnja, srpnja i listopada), ali se od 2016. godine ažurira jednom godišnje (krajem listopada).

 

Komentari