POSTROŽENA MONETARNA POLITIKA! Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.

Foto: Pixabay / Ilustracija

Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.

U siječnju banka je prognozirala rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini za 0,8 posto.

U idućoj godini rast bi trebao snažno, ubrzati na 3,1 posto, procjenjuju u SB-u u najnovijem izvješću, potvrdivši siječanjsku prognozu.

U 2025. trebao bi se stabilizirati iznad razine od tri posto i dosegnuti 3,3 posto, pokazuje izvješće.



U skupini zemalja EU-a u regiji Europe i središnje Azije najsnažnije bi u ovoj godini po bančinim procjenama trebalo porasti rumunjsko gospodarstvo, za 2,6 posto.

Blizu je Hrvatskoj po prognoziranoj stopi rasta u ovoj godini Bugarska, gdje bi aktivnost trebala biti uvećana za 1,5 posto.

Najslabije bi pak u toj skupini trebalo porasti mađarsko i poljsko gospodarstvo, za 0,6 odnosno 0,7 posto.

Monetarna kočnica

U eurozoni aktivnost bi u ovoj godini porasti za 0,4 posto, izračunali su u SB-u, podigavši procjenu iz siječnja za 0,4 postotna boda.

Naglo usporavanje rasta u ovoj godini, nakon procijenjenog 3,5-postotnog skoka u 2022., rezultat je postrožene monetarne politike i odgođenog utjecaja viših cijena energije, ističu u Svjetskoj banci.

Procjena za ovu godinu ipak je blago podignuta budući da su gospodarstvu u zoni primjene zajedničke europske valute na početku godine na ruku išle blaga zima i niže cijene plina.

U 2024. gospodarstvo bi trebalo ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto, zahvaljujući reformama i investicijama koje će se financirati iz europskog pandemijskog fonda, drže u SB-u.

Prognoza za iduću godinu snižena je ipak za 0,3 postotna boda, dijelom zbog procjene da će postrožena monetarna politika utjecati na gospodarstvo kroz dulji vremenski period no što su u SB-u do sada očekivali.

U 2025. aktivnost u zoni primjene zajedničke europske valute trebala bi zamjetno ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 2,3 posto.

Američko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 1,1 posto, a u 2024. rast bi trebao usporiti na 0,8 posto, što u SB-u objašnjavaju utjecajem podignutih kamatnih stopa na potrošnju.

Za 2025. SB najvećem svjetskom gospodarstvu prognozira oporavak, uz stopu rasta od 2,3 posto, predviđajući popuštanje inflacije i blaži utjecaj viših troškova zaduživanja.

Jaz

U skupini razvijenih gospodarstava u cjelini rast bi u ovoj godini trebao usporiti na samo 0,7 posto, s 2,7 posto u 2022., dok bi se u skupini gospodarstava u nastajanju i onih razvoju trebao zadržati na lanjskoj razini i iznositi 4,0 posto,

Kinesko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 5,6 posto, izračunali su u SB-u, podigavši procjenu iz siječnja za 1,3 postotna boda. U 2024. rast bi trebao usporiti na 4,6 posto budući da će slabija potrošnja prevagnuti nad blagim ubrzanjem izvoza.

Snažniji rast i u ovoj i u idućoj godini očekuju u indijskom gospodarstvu, za 6,3 odnosno 6,4 posto.

Svjetsko gospodarstvo u cjelini trebalo bi porasti za 2,1 posto, što je za 0,4 postotna boda više no što je banka prognozirala u siječnju.

Prognoza za iduću godinu snižena je pak za 0,3 postotna boda, na 2,4 posto.

Komentari