Pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi o novom TKU

Foto: Željko Puhovski/Cropix

U Ministarstvu rada održat će se prvi sastanak pregovarača Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora.

Sindikalisti očekuju da će biti riječi i o koeficijentima. Naime, novi Vladini prijedlozi Uredbi o koeficijentima pojavili su se u javnosti i njima su posebice nezadovoljni liječnici. Samo 5-postotno povećanje koeficijenata liječnici smatraju dovoljnim razlogom za štrajk. A Udruge hrvatskih sudaca uputile su pritužbu Europskoj komisiji zbog visine sudačkih plaća.

Usklađivanje TKU s novim Zakonom o plaćama

U pregovorima sa sindikatima trebalo bi uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim zakonom. Ministar rada Marin Piletić izrazio je uvjerenost oko postizanja konsenzusa o novim koeficijentima po kojima bi od travnja trebale biti isplaćivane plaće u javnim i državnim službama.



Novi pregovori sa sindikatima otvaraju se radi reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću. Naime, s početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o plaćama, a u izradi su i dvije uredbe koje trebaju stupiti na snagu do kraja veljače. Cilj je jednaka plaća za jednak posao, neovisno o tome radi li se o državnoj ili javnoj službi, istaknuo je Piletić.

Komentari