PREMIJER IMA VEELIKO IZNENAĐENJE: Iz čista mira najavio smanjenje PDV-a, evo na što se sve odnosi

Zeljko Puhovski / CROPIX

Andrej Plenković je prilikom posjeta tvornici BAT (British American Tobacco) pozdravio posljednja ulaganja u iznosu od više od 600 milijuna kuna u toj kompaniji, najavivši pritom da će vlada predložiti smanjivanje stope PDV-a s 13 na pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.

“Vladi je stalo do toga da se zadrže radna mjesta, kojih je sve više. Trenutno oko 1500 zaposlenih predstavlja dodatnu vrijednost kako za Istru tako i za ostala područja gdje djeluje ova kompanija u Hrvatskoj”, istaknuo je premijer.

Najavio je kako je vlada u sklopu zakonskog paketa koji se mijenja zbog uvođenja eura u Hrvatskoj odlučila u kontekstu izazova, poput poskupljenja energenata i energetske krize, napraviti još jedan dodatni iskorak u vidu poreznog rasterećenja.

“Ministarstvo financija u dogovoru s ministarstvom gospodarstva pustit će u javno savjetovanje izmjene zakona o PDV-u gdje ćemo smanjiti stopu PDV-a koje sada na 13 posto, na stopu od pet posto za ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica.



Time dodatno rasterećujemo naše građane, država radi još jedan iskorak u pogledu poreznih rasterećenja, a u cilju suočavanja s energetskom krizom i s rastom cijena energenata s kojima smo svi suočeni”, istaknuo je Plenković. Dodao je kako vjeruje da će sabor kad se ponovno sastane vrlo brzo usvojiti ove izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Podsjetimo, vlada je prošli tjedan donijela odluku kojom se 1. siječnja 2023. godine određuje danom uvođenja eura, a utvrđuje se i fiksni tečaj konverzije od 7.53450 kuna, kao i dani početka i završetka dvojnog optjecaja te dvojnog iskazivanja cijena.

“Euro će postati službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj na dan 1. siječnja 2023. godine”, kaže se u vladinoj Odluci o objavi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koju je predstavio ministar financija Marko Primorac.

Fiksni tečaj konverzije određen je na 7.53450 kuna za jedan euro. Razdoblje dvojnog optjecaja počinje 1. siječnja 2023. u 00:00 sati i traje do 14. siječnja 2023. u 24:00 sata. Razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja je od 5. rujna 2022. u 00:00 sati do 31. prosinca 2023. u 24:00 sata, prenosi Dnevno.

 

Komentari