Premijer komentirao veliki skok BDP-a, hvali mjere Vlade: ‘Nije slučajno da mi imamo ovakve rezultate’

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Državni zavod za statistiku danas je objavio nove podatke o BDP-u. Prvi preliminarni podaci pokazali su tako kako je BDP u zadnja tri mjeseca 2023. rastao 4,3 posto, a u cijeloj godini 2,8 posto. Sve je komentirao predsjednik Vlade Andrej Plenković uoči sastanka Odbora Hrvatska – Italija.

“Na treći najbrži rast u EU-u je utjecao nastavak rasta potrošnje kućanstava, rast plaća i trgovine na malo i dobra situacija na tržištu rada. Spomenuo je i nastavak investicija iz proračuna i državnih poduzeća i NPPO. Samo od kraja 2022. do 2023. završeno je oko milijardu natječaja i poziva, a još je milijarda otvorena”, rekao je Plenković.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Mi smo ostvarili ono što smo i planirali’

Na rast su, prema njegovim riječima, utjecale i mjere Vlade. “Da se prisjetimo, gospodarski rast su i Vlada i HNB prognozirali na 2,8 posto. Mi smo ostvarili ono što smo i planirali”, rekao je premijer dodavši da smo dobro planirali vlastite ekonomske politike. Dodaje da rast potvrđuje kako se Vlada vodila održivim ekonomskim politikama.

“Mi s 4,3 posto imamo najveći rast BDP-a, osam država ima negativan rast, Hrvatska bilježi drugi najveći rast BDP-a u 2023. u odnosu na 2022., odmah iza Malte”, kaže rekao je Plenković dodajući da očekuje nastavak rasta te da je ovo potvrda dobre politike i pouzdanosti.



“To je itekako dobra i korisna vijest za Hrvatsku. Naša je prognoza da će rast biti 2,8 posto u 2024. Isto prognozira i EK. Nije slučajno da mi imamo ovakve rezultate”, komentirao je premijer brojke.

Nakon teških riječi suci i Vlada ipak postigli dogovor: Evo koliko će im porasti plaća

Komentari