Premijer naglasio da Hrvatska pristupa eurozoni zato jer je to u interesu hrvatskih građana, gospodarstva i države

Damir Krajac / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska pristupa eurozoni zato jer je to u interesu hrvatskih građana, gospodarstva i države.

Istaknuo je da na taj način dižemo svoj kredibilitet i reputaciju na financijskim tržištima, prema svim međunarodnim institucijama osobito onima ekonomskog i financijskog karaktera, te prema različitim investitorima i agencijama za kreditni rejting.

– Agencija Moody’s najavila je da će revidirati svoje procjene. Na taj način RH će doći u poziciju kakvu dosad nije imala nikada. Po sve tri agencije u investicijskom rejtingu i to na najvišoj razini. Ispunili smo sve strateške kriterije, istaknuo je Plenković naglasivši da je današnji dan najvažniji događaj za RH koji će imati dugoročne koristi

Danas je donesena odluka o stupanju Hrvatske u eurozonu. Mislim da je današnji dan povijesni dan za Hrvatsku, naglasio je Boris Vujčić, guverner HNB-a.



– Zadovoljan sam. Pet godina napornog rada se isplatilo. Pred nama je 6 mjeseci tehničkih priprema za uvođenje eura, ali jasno je da smo postali članica eurozone i to će za Hrvatsku značiti puno više sigurnosti, zemlja će postati manje riskantna, a to će biti bolje za građane, poduzetnike. Bit ćemo atraktivnija investicijska destinacija i u dužem roku to će se odraziti na rast standarda građana u Hrvatskoj, istaknuo je.

Vujčić naglašava kako se ne očekuje ništa bitno na tečajnom tržištu. Sada svi znaju točan tečaj po kojem će se odvijati konverzija 1. siječnja.

– To će služiti kao jasna vodilja za tečajno tržište i ne vjerujem da će biti nikakvih značajnih fluktuacija tečaja u preostalom razdoblju, rekao je guverner.

Dodaje kako 5. rujna počinje obveza isticanja cijena i u kunama i u eurima, ali tko god to želi, može već sada objavljivati takve cijene, ali po objavljenom tečaju.

Kako kaže, vidljivo je da tečaj dolara jača prema euru prvenstveno zbog pariteta kamatnih stopa.

– Ono što je potrebno da bi euro ojačao je to da na dođe do velike razlike kamatnih stopa na euro i dolar. Očekujemo da će Europska središnja banka početi svoj ciklus dizanja kamatnih stopa koje će utjecati na tečaj, rekao je i dodao kako se nada da 1. siječnja ulazimo u eurozonu i da će kamate biti iste razine u HNB-u kao i u Europskoj središnjoj banci.

Vujčić je rekao kako očekuje da većina bankomata 1. siječnja bude na euru, a ostali nakon kratkog vremena.

Komentari