Rast potrošnje, promet u trgovini na malo u svibnju porastao 6,4 posto

Ilustracija Foto: flickr.com

U Hrvatskoj je u svibnju potrošnja u trgovini na malo realno porasla za 6,4 posto u odnosu na travanj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u odnosu na svibanj prošle godine skočila je 16,5 posto.

To je četvrti mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

No, rast potrošnje u svibnju znatno je usporen u odnosu na travanj, kada je promet u maloprodaji skočio za 34,4 posto na godišnjoj razini. Bilo je to najviše od 2006. godine, od kada DZS prati te podatke po postojećoj metodologiji.

U svibnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 11,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 18,2 posto na godišnjoj razini.



Promatrajući promet u trgovini na malo u pet mjeseci ove godine vidljivo je kako je porastao 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U cijeloj 2020. godini pao je za 5,8 posto.

Snažan rast potrošnje u maloprodaji u travnju i svibnju ukazuje na oporavak osobne potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

U drugom tromjesečju očekuje se rast gospodarstva

Zahvaljujući tome, u drugom tromjesečju očekuje se snažan rast gospodarstva u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To će biti prvi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od prvog tromjesečja prošle godine.

U cijeloj prošloj godini BDP je zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih osam posto.

“Svi visokofrekventni pokazatelji već sada sugeriraju nastavak pozitivnih trendova i snažan rast u drugom tromjesečju. Uz učinak baznog razdoblja, posljedica je to i nastavka oporavka, na što upućuju podaci o fiskalizaciji te jačanju domaće i inozemne potražnje. Rast trgovine na malo dodatno je podržan trendovima na tržištu rada, koji osim polaganog rasta zaposlenosti obilježava i nastavak rasta plaća”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Komentari