Samo nada u nove poticajne mjere podržala svjetske burze

Pixabay

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, s obzirom da oporavak gospodarstava gubi na zamahu zbog daljnjeg širenja koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 3,3 posto, na 28.586 bodova, dok je S&P 500 skočio 3,8 posto, na 3.477 bodova, a Nasdaq indeks 4,6 posto, na 11.579 bodova.

Najveći tjedni skok S&P 500 indeksa od srpnja zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će Kongres i Bijela kuća uskoro postići dogovor o novim fiskalnim mjerama pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Doduše, odmah nakon izlaska iz bolnice u kojoj se liječio od koronavirusa, predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak je neočekivano prekinuo pregovore s demokratima o paketu poticajnih mjera, što je izazvalo oštar pad cijena dionica.



No, već idućega dana Trump je poručio da su razgovori između Bijele kuće i Kongresa o paketu fiskalnih poticaja nastaviti i da su dobri izgledi da se uskoro postigne dogovor.

Ministar financija Steven Mnuchin nudi u pregovorima paket mjera vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara.

I dok u Washingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne poticajne mjere biti donijete prije ili kasnije.

“Potpuno je jasno da tržište trenutno pokreću samo vijesti o fiskalnim poticajima”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

A da su poticaji potrebni, pokazuje niz posljednjih makroekonomskih podataka o usporavanju oporavka gospodarstva od koronakrize.

“Tržište je dobro reagiralo na Trumpove iznenadne zaokrete u podršci poticajnim mjerama. Puno je u tome politike, no mnogi ulagači vjeruju da je gospodarstvu doista potrebna dodatna podrška”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Kaže i to da se tržište navikava na mogućnost da demokratski kandidat Joe Biden zasjedne u Bijelu kuću, s obzirom da ankete pokazuju da u predsjedničkoj utrci ima znatnu prednost pred Trumpom.

“Ulagači su se naviknuli na Bidenovu prednost i fokusiraju se na potencijalne pozitivne stvari koje bi mogao donijeti demokrat u Bijelu kuću, a ne na stereotipna negativna stajališta kakva su vladala na tržištu dionica prije tri mjeseca”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Ulagači se, također, pozicioniraju uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija, koja počinje idućega tjedna.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, unatoč rekordnom rastu broja oboljelih od koronavirusa u nekim europskim zemljama, kao i najavama novih restriktivnih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,9 posto, na 6.016 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,85 posto, na 13.051 bod, a pariški CAC 2,5 posto, na 4.946 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 2,6 posto, na 23.619 bodova.

Komentari