Samsung zabilježio pad neto dobiti u prvom tromjesečju

Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona Samsung Electronics u srijedu je izvijestio o padu neto dobiti u prvom tromjesečju, jer je pandemija koronavirusa umanjila potražnju.

Neto dobi u razdoblju od siječnja do ožujka iznosila je četiri milijarde dolara, što je 3,1-postotni pad u odnosu na godinu ranije, stoji u priopćenju tvrtke.

Rezultat u prvom tromjesečju “djelomično je posljedica Covida-19”, priopćio je Samsung. Početkom travnja Samsung je obustavio rad na 11 prekomorskih montažnih linija.

Samsung je priopćio da će “neizvjesnosti potaknute Covidom-19 trajati i u drugoj polovini 2020. godine, dok će trajanje i utjecaj pandemije i dalje biti ‘nepoznati’.“Očekuje se da će prodaja i dobit poslovanja s određenim proizvodima, uključujući pametne telefone i televizore, značajno pasti jer Covid-19 utječe na potražnju i dovodi do zatvaranja trgovina i tvornica na globalnoj razini”, stoji u priopćenju.

Rezultati prvog tromjesečja pokazali su ‘blagi utjecaj’ epidemije virusa, koji se u početkom godine pojavio u Kini te se proširio u SAD, Europu i Indiju, što su ključna Samsungova tržišta, rekao je istraživač u kompaniji Strategy Analytics Woody Oh.

“No, pravi će se učinak pokazati u drugom tromjesečju”, rekao je Oh dodajući da će gotovo sve tvrtke izvijestiti o svojim najgorim rezultatima u drugom tromjesečju kada će učinci pandemije postati jasniji.

Komentari