Sandra Švaljek: Prešutno prekoračenje potpuno je zakonit instrument

Pixsell

Reakcije na medijske natpise oko prešutnog prekoračenja u bankama se ne smiruju. Ovaj put izjavu je dala Sandra Švaljek koja obnaša dužnost zamjenice guvernera Hrvatske narodne banke.

Kamate idu u nebo

Kamate na prešutno prekoračenje znatno su veće u odnosu na one za dopušteno prekoračenje, od 8,1 do čak 17,4 %, i ovisno o banci, imaju ga pravo i ukinuti kad žele, bez ponuđene otplate. Nakon što je Hrvatska narodna banka najavila regulaciju i tog dijela bankarskog poslovanja, u medijima su se pojavile najave da će banke tražiti od građana da odmah podmire taj dug.

Švaljek je o tome rekla kako je cijela priča započela već otprilike mjesec dana, kada je HNB objavio informaciju da će pokrenuti inicijativu kojom će zatražiti od nadležne institucije – Ministarstva financija – da izmijeni Zakon o potrošačkom kreditiranju te da uslugu prešutnog prekoračenja po tekućim računima u smislu zaštite potrošača izjednači s dopuštenim prekoračenjima.

Medijski natpisi nisu bili istiniti

“Pokazalo se temeljem jednog našeg istraživanja da banke u velikoj mjeri koriste taj institut prešutnog prekoračenja, koji je zapravo na neki način sličan dopuštenom prekoračenju”, rekla je Švaljek.



“To je potpuno zakonit instrument, međutim, mora se reći da je njegova i namjena i cijena, a i razina zaštite potrošača koju pruža zapravo bitno drugačija od dopuštenog prekoračenja”, dodala je.

Švaljek je rekla da su od svih banaka koje nude uslugu prešutnog prekoračenja zatražili da kažu jesu li doista pokrenuli masovnu akciju ukidanja ili znatnog smanjenja: ” Sve banke su odgovorile i pokazalo se da nema riječi o nikakvom masovnom ukidanju tih prešutnih prekoračenja, rekla je Švaljek.

I ona potvrdila kako nema ukidanja

Švaljek je rekla kako su, neovisno o tome kad će se dogoditi izmjena zakona, od banaka zatražili da se bez odlaganja, već unaprijed usklade s takvom inicijativom: “No to ne znači da će se ukinuti institut prešutnog prekoračenja ili da će se bilo što dramatično dogoditi za one koji već sada imaju prešutno prekoračenje.”

“Dapače, ono što će se dogoditi je da će njima cijena tog prešutnog prekoračenja, kamatna stopa, doći na razinu maksimalne dopuštene efektivne kamatne stope za dopušteno prekoračenje.

Isto tako, onima kojima uslijedi iz opravdanih razloga otkaz tog prešutnog prekoračenja omogućit će se da se u 12 rata kroz godinu dana riješe toga duga. Švaljek je intervju zaključila riječima kako u HNB-u smatraju i imaju zakonsko uporište za tumačenje da je prešutno prekoračenje bilo zakonom dopušteno, ali i da se može reći da takva praksa nije bila u duhu zakona, piše HRT.

Komentari