SEVER: Dobro je što je PDV smanjen za još neke prehrambene artikle jer bi i to trebalo rezultirati blažim pritiscima na kućne proračune

Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska stranka umirovljenika izrazila je u srijedu razočaranje najavljenim mjerama Vlade za ublažavanje rasta cijena energenata te pozvala na uvođenje dodatka na mirovine u rasponu od 100 do 300 kuna dok se ne zaustavi inflacija i cijene stabiliziraju.

– S velikom nevjericom i dubokim razočarenjem primili smo današnju vijest vezanu uz vladine mjere protiv vala poskupljenja koje se odnose na zaštitu umirovljenika, tj. o preslikanom modelu isplate covid dodatka, ističe se u HSU-ovom priopćenju.

Upozoravaju kako je u okolnostima svakodnevnog povećanja cijena namirnica, bankarskih, poštanskih, komunalnih i drugih usluga te osobito cijena energenata, efekt najavljene jednokratne pomoći “samo kap koja ne može ugasiti požar” za 566.067 umirovljenika koji primaju mirovine manje od tri tisuće kuna.

Sindikalni čelnici Mladen Novosel i Krešimir Sever ocijenili su u srijedu da su Vladine mjere za ublažavanje troškova poskupljenja energenata sveobuhvatne i rezultirat će blažim udarom na novčanike građana, umirovljenika, socijalno ugroženih te poduzetnika i gospodarstva.



Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da su s premijerom Andrejem Plenkovićem održali sastanak netom prije predstavljanja mjera, na kojem su uz sindikalce sudjelovali predstavnici umirovljeničkih udruga i poslodavaca.

Previše je prepušteno “dobroj vjeri” onih koji su podizali cijene

– Mjere su sveobuhvatne, kao što su sindikati tražili, one predviđaju pomoć socijalno najugroženijim građanima i poduzetnicima, odnosno gospodarstvu. U najvećem dijelu financijske mjere idu kroz smanjenje PDV-a, poreznog rasterećenja na struju, plin i neke prehrambene proizvode, izjavio je Novosel Hini.

Upozorava da u cijeloj priči postoji i jedna “kvaka” jer je sve prepušteno “dobroj vjeri” proizvođača koji su podizali cijene, da će oni eventualno neke cijene spustiti, odnosno da ih više neće podizati.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever drži da će mjere svakako uštedjeti novac građanima, umirovljenicima i poduzetnicima.

– Sve bi to skupa trebalo rezultirati puno blažim udarom od onoga kojega smo se pribojavali, koji se dogodio u velikom dijelu europskih zemalja pod kraj prošle godine, rekao je Sever.

– Dobro je što je PDV smanjen za još neke prehrambene artikle jer bi i to trebalo rezultirati blažim pritiscima na kućne proračune, ali nema jamstva da će se to doista dogoditi. I ranije smo vidjeli da je PDV spušten, a cijene nisu pale u skladu s time, ističe Sever.

I on predviđa da će “puno lovaca u mutnom” nastojati tu ostvariti profit pa očekuje da će zbog toga u prvom dijelu godine biti nešto izraženija inflatorna kretanja.

“Crne liste” i bojkot onih koji bi tu htjeli profitirati

– Baš zbog toga trebalo bi krenuti s ‘crnim listama’ na koje bi građani mogli prijavljivati takve tvrtke i pojedince, da se vrlo jasno odredimo da ćemo bojkotirati takve, poručio je Sever.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u najvećem dijelu podržava paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji je u srijedu predstavio premijer Andrej Plenković, no smatra da je trebalo snažnije podržati stočarski sektor.

HPK poručuje kako je u najvećem dijelu zadovoljan paketom mjera Vlade, jer je to, kako kažu, “dobar način da se ublaže posljedice rasta svih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji”.

Smatraju kako je u ovom trenutku najvažnije da se proljetna sjetva završi u optimalnim rokovima te da ne dođe do smanjenog ulaganja u proizvodnju, što posljedično može dovesti do njezina pada.

S druge strane, u HPK vjeruju da će Vlada, uz postojeće mjere i alate koji su danas objavljeni ili ranije pokrenuti, osmisliti i dodatne, posebice za stočarski sektor koji se nalazi u najtežoj situaciji još od sredine prošle godine.

– Mjere koje su prezentirane usmjerene su najvećim dijelom prema građanima i potrošačima. Najavljeno smanjenje stope PDV-a na hranu – s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, te na troškove u poljoprivredi tj. sadnice, gnojivo, pesticidi, s 25 na 5 posto, odnosno 25 na 5 posto na maslac i margarin, dobar su način da se zaštiti kupovna moć i standard potrošača, istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

– Ta mjera u najvećem dijelu će pomoći građanima, kazao je Jakopović te pozvao građane da prilikom kupnje hrane vode brigu o kupnji domaćih proizvoda, jer se tako može održati razina gospodarske aktivnosti. “Svaka uložena kuna u kupnju uvozne hrane ide u korist stranih, a ne domaćih poljoprivrednika, upozorio je Jakopović.

Komentari